Speculaties in en rond Waalre

Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre heeft een wijze oproep gedaan. Hij heeft de inwoners van deze Noord-Brabantse gemeente opgeroepen niet langer naar het woonwagencentrum te wijzen als plek waar de brandstichters van het gemeentehuis wel zullen wonen.

Waalre werd in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door een brand waarbij het raadhuis onherstelbaar werd beschadigd. Twee (gestolen) auto’s waren omstreeks kwart over drie aan twee zijden het gebouw binnengereden, waarna het in brand vloog. Het monumentale gemeentehuis, dat in 1929 werd geopend en was gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect Hendrik Willem Valk, wordt als verloren beschouwd. Dat is zeer te betreuren wegens de cultuurhistorische waarde van het rijksmonument, maar ook omdat menig (getrouwde) Waalrenaar dierbare herinneringen koestert aan het gemeentehuis.

De volgende dag wezen beschuldigende vingers in de richting van het woonwagenkamp in Waalre. Het gemeentebestuur ligt met bewoners van het centrum overhoop over het nieuwe bestemmingsplan. Dat staat wonen in het gebied wel toe, maar bedrijfsactiviteiten niet. Illegale bouwsels als loodsen moeten worden gesloopt.

Dit conflict heeft onmiskenbaar tot spanningen in Waalre geleid. Maar het gaat veel te ver om dan maar meteen de conclusie te trekken dat het ook wel woonwagenbewoners zullen zijn geweest die de vernietiging van het gemeentehuis op hun geweten hebben. Dat er rond de dorpspomp of in moderne varianten daarvan in de ruim 16.000 inwoners tellende gemeente wordt gespeculeerd, is nog tot daaraan toe, en moeilijk te vermijden. De burgemeester heeft zijn oproep vooral tot hen gericht.

Maar ernstiger is dat sommige media gretig ingingen op de gissingen. Het NOS-Journaal bijvoorbeeld maakte er meteen melding van, al slaagde het er niet in, anders dat het actualiteitenprogramma Een Vandaag, om een reactie van een woonwagenbewoner te verkrijgen. Hij ontkende dat zijn buurtgenoten met de brandstichting te maken hebben, hetgeen trouwens niet minder speculatief is dan de beschuldigingen.

Als een rechtbank een vermeende dader ten onrechte veroordeelt en de gevangenis instuurt, is de verontwaardiging daarover in de samenleving vanzelfsprekend en met recht groot. Laat de samenleving dan niet de fout maken door alvast daders van een misdrijf aan te wijzen, zonder dat enig onderzoek ook maar iets heeft uitgewezen.