Spanjaard Valverde wint laatste bergrit

Alejandro Valverde heeft gisteren de laatste bergetappe van de Tour gewonnen. De Spanjaard van Movistar kwam alleen aan in skioord Peyragudes.

De laatste bergetappe was een veredeld klimcriterium rondom Bagnères-de-Luchon. In een lus rond de finishplaats van woensdag moesten de renners gisteren vijf cols bestijgen.

Op de slotklim bleef Valverde de Brit Christopher Froome negentien seconden voor. De Italiaan Vincenzo Nibali, nummer drie in het algemeen klassement, verloor zo’n twintig seconden op de Britse geletruidrager Bradley Wiggins die gelijk aankwam met land- en ploeggenoot Froome.

De Australiër Cadel Evans verloor net als woensdag vele minuten. De Fransman Thomas Voeckler stelde de bolletjestrui veilig, al moet de Fransman nog wel de ronde uitrijden om het bergklassement te winnen.

Beste Nederlander was gisteren Pieter Weening, met een 37ste plaats op meer dan tien minuten van Valverde. Weening reed aanvankelijk in een kopgroep met landgenoten Laurens ten Dam en Johnny Hoogerland. De drie Nederlanders betaalden later de tol voor deze extra inspanning.

Valverdes dagprijs betekende de eerste ritzege voor Movistar en de tweede voor Spanje. De winnaar van de Vuelta in 2009 keerde begin dit jaar terug na een jarenlange dopingschorsing. Valverde heeft dit seizoen zijn zinnen gezet op de wereldkampioenschappen later dit jaar in Valkenburg. De 32-jarige Spanjaard is in zijn element op heuvelachtig terrein. Hij werd al twee keer tweede op een WK. Hij won wel twee keer de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

De etappe van vandaag tussen Blagnac en Brive-la-Gaillarde is voor het grootste gedeelte vlak. Morgen staat een individuele tijdrit van ruim vijftig kilometer op het programma. Zondag is de slotrit naar Parijs, met de traditionele aankomst op de Champs-Elysées waar het peloton nog een soort kermiskoers afwerkt.