Opinie

    • Joke Beeckmans

Sightseeën terwijl je een crimineel vangt

Tijdens het interactieve theaterstuk Deep Undercover wandel je over de Dam en de grachten en weet niet wie acteur is en wie toevallige voorbijganger.

Illustratie freepik.com

Boom Chicago staat bekend om zijn snelle comedyshows op het Leidseplein, maar deze zomer houden ze zich in Amsterdam bezig met ‘serieuze’ zaken. Bezoekers van het interactieve theaterstuk Deep Undercover of Case number 433210 moeten als geheim agent aan de slag.

Het doel van de middag is om vermomd als Chinees de mysterieuze misdadiger De Koning te arresteren en te voorkomen dat hij dezelfde avond nog De Nederlandse Bank berooft. Op een geheime locatie deelt een agent van het korps landelijke politiediensten schuilnamen uit aan de deelnemers en geeft een briefing met foto’s en kaarten. Daarna volgt een drie uur durende speurtocht door Amsterdam, langs de Chinese buurt, de Wallen en de Dam tot over de grachten. Niemand weet hoe De Koning eruitziet, dus hints, brieven, puzzels en rekensommen moeten naar hem toe leiden. In de buurt van het Leidseplein volgt de ontknoping.

Deep Undercover is deels theater en deels real life; een combinatie van puzzeltocht, moordspel en sightseeing tour. De acteurs die de contactpersonen van de politie en De Koning spelen, zijn overtuigend. Regisseur Andrew Moskos vertelt hoe deelnemers aan de try-outs dachten dat sommige acteurs willekeurige voorbijgangers waren en kleurrijke karakters op straat voor acteurs aanzagen. „Dat is een deel van de magie. Je weet nooit zeker who is in on it and who isn’t.” Om die reden koos Moskos naast vaste acteurs ook spelers waarmee Boom Chicago geen connectie had. „We willen niet dat fans van onze shows de acteurs meteen herkennen.”

Net als in andere shows van Boom Chicago spreken de acteurs tijdens Deep Undercover Engels. De tocht lijkt bijzonder geschikt voor toeristen die Amsterdam op een alternatieve manier willen ontdekken. Toch zegt Moskos zich vooral op Amsterdammers en in de hoofdstad verblijvende expats te richten. „We hebben speciaal gezocht naar interessante locaties waar de meeste Amsterdammers nog nooit geweest zijn. En er zitten veel details in het verhaal die echt zijn en die Amsterdamse nieuws- en geschiedenisnerds zullen appreciëren.” Zo speelt de Noord-Zuidlijn een cruciale rol.

Deep Undercover van Boom Chicago gaat morgen in première. Inl: boomchicago.nl

    • Joke Beeckmans