Nu definitief: SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten van kieslijst

General view of the European Court of Human Rights hearing room in Strasbourg July 3, 2012. The European Court of Human Rights ruled on Tuesday on the case of former Ukrainian Interior Minister Yuriy Lutsenko against Ukraine. Lutsenko currently detained in Kiev for embezzlement and abuse office, complains his detention were arbitrary and unlawful. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: CRIME LAW POLITICS)
General view of the European Court of Human Rights hearing room in Strasbourg July 3, 2012. The European Court of Human Rights ruled on Tuesday on the case of former Ukrainian Interior Minister Yuriy Lutsenko against Ukraine. Lutsenko currently detained in Kiev for embezzlement and abuse office, complains his detention were arbitrary and unlawful. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: CRIME LAW POLITICS) Zittingszaal van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Foto Reuters / Vincent Kessler

De SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten van haar kieslijst. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wil de klacht van de partij over haar vrouwenstandpunt niet behandelen, waardoor het oordeel van de Hoge Raad uit 2010 overeind blijft. De SGP noemt het besluit “ingrijpend” en voorziet “verstrekkende gevolgen”, niet alleen voor de partij zelf.

De SGP had de Nederlandse staat aangeklaagd op basis van de artikelen 9, 10 en 11 van het EVRM, over godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Maar het Hof vindt dat die vrijheden niet in het geding zijn door de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad.

De SGP diende in 2010 een klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over het arrest van de Hoge Raad. Die laatste oordeelde dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten. Toenmalig minister Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) besloot de partij echter niet te dwingen vrouwen op de kieslijst te zetten, zolang het Europese Hof geen uitspraak had gedaan.

SGP:

“De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt. In de praktijk zal deze redenering ertoe kunnen leiden dat ook de vrijheid voor andere christelijke organisaties en kerken in het gedrang gaat komen. Het belang van deze zaak overstijgt daarmee dat van de SGP.”

‘SGP had geen kans bij Hof - kan nu niet meer in beroep’

NRC-redacteur Mark Beunderman in een reactie:

“Door dit besluit heeft de SGP geen juridische mogelijkheid meer om het besluit van de Hoge Raad ongedaan te maken. Het Hof heeft de zaak afgewezen omdat de SGP geen kans maakt de zaak tegen de Nederlandse staat te winnen. Als het Hof die kans wel had gezien, dan had het de zaak uitgebreider in behandeling genomen. De SGP had er dan op kunnen hopen dat het Hof in Straatsburg de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad ongedaan zou maken. Nu heeft de SGP geen beroepsmogelijkheid meer.

Het Europees Hof vindt dat de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) - het verdrag op basis waarvan de Straatsburgse rechters recht spreken.

Seksegelijkheid, zegt het Hof, is zo’n belangrijk doel in Europa dat ‘zeer zwaarwichtige redenen zouden moeten worden aangevoerd’ om verschillende behandeling op basis van geslacht (zoals de SGP wil) goed te keuren op basis van het EVRM. Het Hof zegt dat de conclusie van de Hoge Raad - dat het SGP-standpunt onacceptabel is – tevens “natuurlijk voortvloeit” uit het EVRM.”

Het Hof wil zich niet uitlaten over de vraag wat de Nederlandse staat verder moet doen om discriminatie bij de SGP te stoppen. De partij wil het besluit nu eerst nader bestuderen om de consequenties goed te kunnen overzien.

SGP-voorlichter Menno de Bruyne:

Twitter avatar mennodebruyne Menno de Bruyne Ingrijpende uitspraak. http://t.co/yqtQM7PG Maar mensen, groot zullen we niet worden, klein zijn we niet te krijgen.

Vrouwenstandpunt SGP al jarenlang controversieel

Het vrouwenstandpunt van de SGP is al jarenlang controversieel. In 2007 oordeelde het gerechtshof dat de Staat moet optreden tegen de vrouwendiscriminatie van de orthodox-christelijke SGP. Vrouwen moesten net als mannen verzekerd worden van het recht om voor de partij verkiesbaar te zijn. Nu mogen ze dat niet omdat het regeerambt volgens de bijbel zou zijn voorbehouden aan mannen. Het gerechtshof oordeelde dat het onderscheid dat de SGP maakt tussen mannen en vrouwen verboden is op grond van onder meer het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.

Sinds 1996 mogen vrouwen buitengewoon lid van de SGP worden, maar daar maakt bijna geen vrouw gebruik van. Het is daarom ook nog maar de vraag hoeveel vrouwen er daadwerkelijk op de kieslijst van de SGP zouden komen. Daar gaan nog altijd de partijleden zelf over.

Het besluit van het Europese Hof leest u hier (pdf).