Schultz: extra geluidsscherm A2, snelheid ‘s nachts naar 130

De snelweg A2 van Amsterdam naar Utrecht bestaat uit 10 banen. Vanaf volgende week vindt er trajectcontrole plaats. Foto Hollandse Hoogte / Patrick Post

De snelheid op de A2 moet ‘s nachts worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dat gaat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Heagen (VVD) voorstellen aan de Tweede Kamer. De snelheidsverhoging geldt alleen tussen 19.00 en 06.00 uur op het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen.

De meldt De Telegraaf onder de kop ‘Martelgang A2 voorbij‘. Eerder deze week kopte de krant ‘Martelgang A2’ waarmee de aandacht voor de snelheid op de snelweg deze week weer volop in de belangstelling stond. Dat had ook te maken met de trajectcontrole die vanaf volgende week op het traject tussen Amsterdam en Utrecht ingaat.

Op Radio 1 bevestigde Schultz vanmorgen de berichtgeving uit De Telegraaf:

De hogere snelheid op de verbrede rijksweg tussen Amsterdam en Utrecht is mogelijk als er een extra scherm tegen luchtvervuiling komt bij Breukelen. De geluidsoverlast blijft volgens Schultz binnen de wettelijke normen. Het extra scherm moet ongeveer vijf miljoen euro kosten, maar dat past volgens de minister binnen de begroting.

Beperking overlast voorwaarde van gemeenten

Eerder deze week reageerden de gemeenten rond de A2 nog sceptisch over het plan van Schultz om de snelheid te verhogen. De weg kon worden verbreed op voorwaarde dat de snelheid zou worden verlaagd en de geluids- en milieuoverlast beperkt bleven.

Volgens Schultz is sinds 2006, toen de afspraken werden gemaakt, veel veranderd.

“De luchtkwaliteit is verbeterd en we hebben niet alleen een schoner wagenpark maar ook stiller asfalt.”

De minister vindt dat ‘de oude afspraken zijn ingehaald door het nieuwe kabinetsbeleid’.

    • Lex Boon