Sancties tegen Syrië opnieuw gevetood

VN-landen zijn ontstemd nadat Rusland en China weer tegen sancties tegen Syrië hebben gestemd.

Rotterdam. Rusland en China hebben opnieuw een veto uitgesproken tegen een VN-resolutie die sancties oplegt aan het Syrische regime als deze het gebruik van zware wapens niet staakt en binnen tien dagen zijn troepen uit de steden terugtrekt. Het is de derde keer dat de twee landen zo’n veto uitspreken. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk reageerden ontstemd. Volgens hen is de situatie in Syrië schrijnend en is het tijd voor internationaal ingrijpen.

Zowel het Witte Huis als internationale bemiddelaar Kofi Annan hebben hun zorgen uitgesproken nadat de VN-resolutie tegen het regime van Bashar al-Assad gisteren sneuvelde in de Veiligheidsraad. Washington noemde het „zeer betreurenswaardig” en „hoogst ongelukkig” dat de al weken gestaakte VN-waarnemersmissie in Syrië niet verlengd wordt als gevolg van dit veto.

De veto’s van Rusland en China komen niet onverwacht. De twee kampen bevinden zich al maanden in een impasse, maar beide hebben geen werkbare oplossing voor het conflict in Syrië. Rusland wil niet meegaan met de resolutie omdat het niet een gewapende revolutie wil ondersteunen. En vindt dan ook niet dat de VN zich daarin moet mengen.

Intussen zouden Syrische rebellen gisteravond grensposten bij Irak en Turkije hebben veroverd. Volgens een zegsman van de rebellen namen strijders de gebouwen van de Syrische douane in na tien dagen van strijd. De Bab al Hawa-post in het noorden van het land is een belangrijke commerciële aanvoerroute voor Syrië. NRC