Opnieuw rellen in Bahrein - duizenden betogers de straat op

Een protest in Bahrein enkele dagen geleden. Van de demonstraties van vandaag zijn momenteel nog geen beelden. Foto AP / Hasan Jamali

Duizenden anti-regeringsdemonstranten zijn tijdens betogingen in Bahrein slaags geraakt met de oproerpolitie. De straatgevechten vonden op diverse plekken plaats, zeggen journalisten van persbureau AP. De politie zette traangas in.

De betogers voerden actie tegen plannen van de regering om geen vergunningen meer uit te geven voor straatdemonstraties. Demonstraties zouden daarmee illegaal worden. Protesten verstoren het verkeer en het alledaagse leven te veel, aldus de Bahreinse overheid.

Het kleine koninkrijk in het Midden-Oosten is al zeventien maanden in de greep van de strijd tussen de regerende sunnitische minderheid en de shi’itische meerderheid die meer rechten eist en zegt te worden gediscrimineerd. Al sinds de jaren negentig eist de shi’itische meerderheid (ruwweg zeventig procent van de bevolking) meer rechten.

Regering Bahrein schildert opstand af als Iraans opzetje

Sinds het begin van de opstand zijn er zeker vijftig doden gevallen. Een aantal van de slachtoffers zou door marteling om het leven zij gekomen. NRC-redacteur Carolien Roelants schreef een maand geleden over de aanhoudende opstand in Bahrein:

De shi’itische meerderheid in het Arabische Golfstaatje Bahrein liftte vorig jaar mee op de opstanden in Tunesië en Egypte. Het shi’itische protest was in Bahrein immers al tientallen jaren aan de gang. Maar de sunnitische elite omschreef de shi’itische demonstraties als een Iraanse poging om de Bahreinse monarchie omver te werpen. Zij vaardigden Saoedische troepen af om koning Hamad te helpen overeind te blijven. Het Westen worstelt met de protesten in het land: enerzijds worden in Bahrein aantoonbaar de mensenrechten geschonden, anderzijds de koning is een nauwe bondgenoot, en Iran de boze vijand.

    • Niels Posthumus