Chronologisch: een geschiedenis van massaschietpartijen

De schietpartij in een bioscoop in Colorado past in een geschiedenis van massaschietpartijen, waarbij, vaak, eenzame ‘lone wolves’ veel slachtoffers maken. Vooral de Verenigde Staten kent een geschiedenis van massale schietpartijen, waarbij veel slachtoffers te betreuren zijn. Een chronologisch overzicht.

Klebold en Harris tijdens hun moordtocht op Columbine High School.
Klebold en Harris tijdens hun moordtocht op Columbine High School. Foto Reuters

De schietpartij in een bioscoop in Colorado past in een geschiedenis van massaschietpartijen, waarbij, vaak, eenzame ‘lone wolves’ veel slachtoffers maken. Vooral de Verenigde Staten kent een geschiedenis van massale schietpartijen, waarbij veel slachtoffers te betreuren zijn (zie hier - pdf - een enorme lijst van schietpartijen in de VS, samengesteld door een organisatie tegen geweld met vuurwapens). Een chronologisch overzicht.

1 augustus 1966 - Charles Whitman opent het vuur vanaf een klokkentoren op de Universiteit van Texas. 16 mensen komen om, 31 raken gewond.

Schutter Charles Whitman. Foto APSchutter Charles Whitman. Foto AP

12 juli 1976 - In een bibliotheek in Fullerton, Californië, schiet Edward Charles Allaway zeven collega’s dood. Twee raken gewond.

18 juli 1984 - In een McDonalds in San Ysidro, Californië opent James Oliver Huberty het vuur. 21 mensen vinden de dood. Een scherpshutter schakelt Huberty uiteindelijk uit.

20 augustus 1986 - Een postbode die op het punt staat ontslagen te worden, Patrick “Crazy Pat” Sherrill (44), schiet 14 mensen dood in een postkantoor in Oklahoma, en daarna zichzelf.

19 augustus 1987 - In Hungerford, Engeland, schiet Michael Ryan (27) 16 mensen dood. De politie sluit hem in, waarna hij zichzelf doodschiet.

Michael Ryan, die in Hungerford in 1987 zestien mensen doodschoot. Beeld WikipediaMichael Ryan, die in Hungerford in 1987 zestien mensen doodschoot. Beeld Wikipedia

6 december 1989 - In het Canadese Montreal schiet Marc Lepine (25) op vrouwen die hij tegenkomt op het Ecole Polytechnique College. Negen vinden de dood, daarna schiet Lepine zichzelf dood.

18 juni 1990 - Tien mensen vinden de dood als James Edward Pough in het wilde weg schiet in een kantoor van General Motors in Jacksonville, Florida. Hij schiet zichzelf uiteindelijk dood.

6 oktober 1991 - In Killeen, Texas, opent George Hennard het vuur in een café. 23 mensen overlijden, twintig anderen raken gewond. Hennard schiet zichzelf dood.

Een agent staat tussen duizenden teddyberen die naar een kerk in Dublane zijn gebracht, nadat Thomas Hamilton in het Schotse dorp op een school zestien kinderen en een leraar doodschoot. Foto ReutersEen agent staat tussen duizenden teddyberen die naar een kerk in Dublane zijn gebracht, nadat Thomas Hamilton in het Schotse dorp op een school zestien kinderen en een leraar doodschoot. Foto Reuters

13 maart 1996 - Thomas Hamilton schiet in een basisschool in Dunblane, Schotland 16 kinderen en hun docent dood, en zichzelf.

28 april 1996 - Bij een café in Port Arthur, op Tasmanië, stormt Martin Bryant (29) binnen en schiet er 20 mensen dood. Wegrijdend schiet hij nog eens 15 mensen dood. Hij zit in de gevangenis.

20 april 1999 - Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) schieten op Columbine High School in Colorado, niet ver van de schietpartij in Aurora, 12 klasgenoten en een docent dood. 26 anderen raken gewond. Daarna beroven ze zichzelf van het leven.

Klebold en Harris tijdens hun moordtocht op Columbine High School. Foto ReutersKlebold en Harris tijdens hun moordtocht op Columbine High School. Foto Reuters

26 april 2002 - De negentienjarige Robert Steinhaeuser, geschorst van zijn school in het Duitse Erfurt, schiet daar 13 docenten, 2 klasgenoten en een politieman dood. Daarna zichzelf.

16 april 2007 - Op de campus van Virginia Tech schiet Seung-Hui Cho 32 mensen dood, daarna schiet hij zichzelf dood.

7 november 2007 - Pekka-Eric Auvinen (18) laat via Youtube weten dat hij van plan is een aanval op zijn school in Tuusula, Finland uit te voeren. Hij voegt de daad bij het woord en schiet 8 mensen dood.

Pekka-Eric Auvinen in de Youtube-video waarin hij zijn schietpartij op zijn school in het Finse Tuusula aankondigde. Foto AFPPekka-Eric Auvinen in de Youtube-video waarin hij zijn schietpartij op zijn school in het Finse Tuusula aankondigde. Foto AFP

23 september 2008 - Matti Saari (22) doodt tien mensen op een school in Kauhajoki, Finland. Daarna verbandt hij zijn slachtoffers met een brandbom, waarna hij zichzelf door het hoofd schiet en overlijdt.

10 maart 2009 - Michael McLendon (28) schiet tien mensen (inclusief zijn moeder en vier andere familieleden) dood in twee plaatsjes in Alabama. Daarna pleegt hij zelfmoord.

30 april 2009 - Op de prestigieuze olieacademie van Azerbeidzjan in hoofdstad Baku schiet Farda Gadyrov (29) 12 mensen dood. De politie sluit Gadyrov in, waarop hij zich met een schot door het hoofd van het leven berooft.

8 januari 2011 - Jared Lee Loughner schiet zes mensen dood, en raakt congreslid Gabrielle Giffords, als hij het vuur opent in Tucson, Arizona.

De Ridderhof, plaats van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Foto Maarten Hartman / NRCDe Ridderhof, plaats van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Foto Maarten Hartman / NRC

9 april 2011 - In winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn schiet Tristan van der V. in het wilde weg op winkelend publiek. Hij doodt zeven mensen en pleegt zelfmoord.

22 juli 2011 - 69 mensen komen om bij een schietpartij op een zomerkamp op het Noorse eiland Utoya. Dader Anders Behring Breivik wordt op het moment berecht, ook voor de bomaanslag die hij voor de schietpartij pleegde in het centrum van Oslo. Daarbij kwamen zeven mensen om.

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, in de rechtbank in Oslo. Foto Reuters / Berit Roald

De cynische grijns van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, in de rechtbank in Oslo. Foto Reuters / Berit RoaldDe cynische grijns van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, in de rechtbank in Oslo. Foto Reuters / Berit Roald