Duizenden Syriërs op de vlucht - ook directeur veiligheidsdienst dood na aanslag

De afgelopen 48 uur zijn er mogelijk dertigduizend Syrische vluchtelingen de grens met Libanon overgestoken. Ook is er na de aanslag van afgelopen woensdag een vierde slachtoffer binnen Assads defensietop: Hisham Bekhtyar, de directeur van de Syrische veiligheidsdienst.

Inwoners van Damacus zijn hun huizen ontvlucht en verzamelen zich in het centrum van de stad.
Inwoners van Damacus zijn hun huizen ontvlucht en verzamelen zich in het centrum van de stad. Foto Reuters

Hisham Bekhtyar, de directeur van de Syrische veiligheidsdienst, is overleden aan zijn verwondingen die hij bij de aanslag van afgelopen woensdag opliep. Dat heeft de Syrische televisie gemeld. Bekhtyar is de vierde persoon binnen de defensietop van Assad die de aanslag niet heeft overleefd. Ook de minister van Defensie, zijn voorganger en de zwager van Assad, onderminister van Defensie Asef Shawkat, kwamen woensdag om het leven.

Ondertussen zijn er de afgelopen 48 uur mogelijk dertigduizend Syrische vluchtelingen de grens met Libanon overgestoken om het geweld te ontvluchten. Dat meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR.

“Wij hebben informatie binnengekregen dat duizenden Syriërs gisteren en vannacht hebben proberen Libanon te bereiken. De berichten variëren van 8500 tot 30.000 mensen in de afgelopen 48 uur en we proberen de informatie te verifiëren.” - woordvoerder Melissa Fleming

Volgens persbureau zijn er ook één miljoen binnenlandse vluchtelingen in Syrië.

Gisteren bloedigste dag sinds opstand

In Damascus wordt de hele week al gevochten, maar sinds de aanslag van woensdag is de strijd nog heviger. Gisteren kostte het geweld in Syrië aan 310 mensen het leven, aldus de oppositie. Niet eerder sinds het begin van de opstand tegen president Bashar Assad vielen er op een dag zoveel doden in het land.

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn zeker 93 van de doden militairen. De overige 217 doden zouden burgers zijn.

Onduidelijkheid over grensposten

Duizenden mensen zijn op vlucht geslagen. Over de grensposten bij Turkije bestaat nog veel onduidelijkheid. Gisteravond kwam naar buiten dat de grenspost Bab al Hawa, een vitale commerciële aanvoerroute voor Syrië, in handen zou zijn van de rebellen. Vannacht zou het regeringsleger die post hebben heroverd, maar inmiddels zouden de militairen daar weer verdreven zijn.

Onze correspondent Bram Vermeulen is zojuist vanuit Turkije de grens met Syrië overgestoken.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen We just passed Turkish customs, meaning Syria is next. The last signpost says: güle güle
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Im in Syria, duty free bab el hawa being plundered as we speak. Sporadic shooting heard

Leger heeft Midan weer onder controle

Eén van de wijken waar de afgelopen dagen werd gevochten was de volkswijk Midan. De wijk is inmiddels weer onder controle van het Syrische regeringsleger, nadat de troepen van Assad de wijk met tanks binnentrokken.

Een activist in Damascus laat aan persbureau AP weten dat de opstandelingen zich om tactische redenen hebben teruggetrokken. Zij wilden de burgers van de wijk niet langer blootstellen aan beschietingen, aldus de activist.

Nieuwe EU-sancties

Eerder vandaag werd bekend dat Nederland in september een bijeenkomst van de ‘Vrienden van Syrië’ organiseert. Ook werd bekend dat lidstaten van de Europese Unie een wapenembargo tegen Syrië gaan afdwingen door schepen en vliegtuigen met verdachte ladingen voor dat land te controleren. De verplichte inspecties beginnen nadat de ministers van Buitenlandse Zaken ze maandag hebben goedgekeurd, zegt een hooggeplaatste EU-functionaris.

De EU heeft de export van wapens naar Syrië al in mei 2011 verboden. Het stond de lidstaten echter vrij om zelf te beslissen of zij verdachte ladingen wilden controleren of niet.