Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

‘Ook B-staal Fränk Schleck positief’ - kans op schorsing groot

Fränk Schleck zou ook in de contra-expertise positief zijn getest op het middel diureticum Xipamide. Foto Reuters / Stephane Mahe

Ook de B-staal van wielrenner Fränk Schleck blijkt positief. Dat meldt RTL Luxemburg. De kans dat hij wordt geschorst is nu groot. Fränk Schleck wijt zijn positieve test in de Tour de France aan vergiftiging.

Dat laatste liet de 32-jarige Luxemburger meteen na zijn eerste positieve test weten in een verklaring aan RTL Luxemburg. Hij schreef toen in een persbericht:

“Als mijn B-staal de overtreding bevestigt, doe ik aangifte van vergiftiging.”

Positief getest op diureticum Xipamide

Fränk Schleck werd positief getest op het verboden ‘vochtafdrijvende’ middel diureticum Xipamide. De renner van Radioshack-Nissan zegt geen idee te hebben hoe het verboden middel in zijn bloed is gekomen. Hij verliet naar aanleiding van de positieve test de Tour de France.

Het medicijn diureticum Xipamide kan worden ingezet om het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen te maskeren, omdat de sporen daarvan minder lang in het bloed blijven zitten.

De kans dat Schleck zal worden geschorst, bijvoorbeeld voor een periode van twee jaar, is met deze positieve B-staal sterk toegenomen. Daarmee zou het peloton volgens NRC-sportverslaggever Dolf de Groot “één van de toonaangevende renners in de afgelopen jaren” kwijtraken.

Schleck: voor mij verandert er niets

Schleck zelf zei vandaag volgens persbureau Reuters:

“Ik heb vandaag de analyse van de B-staal gezien. Het resultaat van de contra-expertise is positief, maar voor mij verandert er niets: ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan. Ik zal daarom doorgaan met mijn onderzoek naar de vraag hoe dit middel in mijn lichaam terecht kan zijn gekomen.”

Schleck zegt momenteel precies na te lopen wat hij “elke minuut” heeft gedaan, gegeten, gedronken voor de controle op 14 juli toen hij tegen de lamp liep, en wie hij die dagen heeft ontmoet.

Ook voor RadioShack-Nissan verandert er door de positieve B-staal niets volgens teamdirecteur Alain Gallopin. Hij zei vandaag:

“Het is nu aan hem [Fränk Schleck] om zijn verdediging voor te bereiden.”

Lees hier meer over diureticum Xipamide en het tegen de lamp lopen van Schleck.