Obama ‘geschokt en bedroefd’ door schietpartij Colorado

President Obama is ‘geschokt en bedroefd’ door de schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado waar een première van de nieuwe Batmanfilm plaatsvond. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven, zo’n vijftig personen raakten gewond.

Een man treurt voor de deur van het kinderziekenhuis in Aurora, Colorado, waar vanochtend vroeg twaalf mensen omkwamen en vijftig gewonden vielen na een schietpartij in een bioscoop bij een première van de nieuwe Batmanfilm. Foto Craig F. Walker / The Denver Post / AP

President Obama is ‘geschokt en bedroefd’ door de schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado waar een première van de nieuwe Batmanfilm plaatsvond. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven, zo’n vijftig personen raakten gewond.

Volg ook ons liveblog over de gebeurtenissen rondom de schietpartij.

Volledige verklaring Obama

De volledige verklaring van Obama:

“Michelle and I are shocked and saddened by the horrific and tragic shooting in Colorado. Federal and local law enforcement are still responding, and my Administration will do everything that we can to support the people of Aurora in this extraordinarily difficult time. We are committed to bringing whoever was responsible to justice, ensuring the safety of our people, and caring for those who have been wounded. As we do when confronted by moments of darkness and challenge, we must now come together as one American family. All of us must have the people of Aurora in our thoughts and prayers as they confront the loss of family, friends, and neighbors, and we must stand together with them in the challenging hours and days to come.”

Obama zegt al het mogelijke te willen doen om de slachtoffers en de nabestaanden te steunen, de veiligheid van de Amerikaanse burgers te waarborgen, en te zorgen voor de gewonden: “We moeten nu samenkomen als één grote familie.”

Wat we nu weten: twaalf doden, vijftig gewonden, dader opgepakt

Een samenvatting van wat we nu weten: een man met een gasmasker en een kogelvrij vest liep rond 1.00 uur vannacht (9.00 uur bij ons) een zaal van een bioscoop in Aurora, Colorado, binnen waar op dat moment net de première van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises begonnen was. Hij gooide met een granaat (of iets anders dat rook veroorzaakte) en begon daarna te schieten met meerdere wapens, waaronder een halfautomatisch geweer. Ook in een aangrenzende zaal (de film werd in drie zalen tegelijkertijd vertoond) vielen slachtoffers omdat kogels door de muur kwamen.

Het dodental staat op momenteel op veertien, er zouden zo’n vijftig gewonden zijn. Er zijn berichten van een slachtoffer van slechts zes jaar oud – of dat een dode of gewonde betreft, is onduidelijk.

De schutter, die 24 jaar oud zou zijn, is opgepakt en ook bij hem thuis zijn explosieven gevonden. Alles wijst er vooralsnog op dat hij alleen handelde.