Nederlands echtpaar omgekomen bij bootongeluk Zanzibar

Vrouwen op Zanzibar wachten in een lange rij bij het identificeren van de slachtoffers van de scheepsramp. Foto AP / Khalfan Said

Bij het scheepsongeluk bij het Tanzaniaanse eiland Zanzibar is een Nederlands echtpaar om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend gemaakt. Er zijn inmiddels 68 lichamen geborgen. Zo’n honderd opvarenden worden nog vermist.

Eerder had het ministerie nog gemeld dat op de boot slechts de vijf Nederlanders zaten die de ramp allemaal hadden overleefd. Familie van het Nederlandse echtpaar meldde zich vanochtend echter bij Buitenlandse Zaken. De familieleden maakten zich zorgen, omdat zij al een paar dagen geen contact hadden gehad met het echtpaar.

Het stoffelijk overschot van de Nederlandse vrouw is inmiddels geborgen. De familie in Nederland heeft haar geïdentificeerd aan de hand van een gemailde foto. Verder beschikt de Nederlandse ambassade in de Tanzaniaanse havenstad Dar es Salaam over afgescheurde toegangskaartjes van het echtpaar met hun namen erop.

De vijf Nederlanders die de ramp wel hebben overleefd, zijn inmiddels in Dar es Salaam aangekomen. Ambassadepersoneel heeft de vijf opgehaald van Zanzibar. De vijf raakten niet gewond bij het ongeluk, maar zijn wel al hun bagage kwijt. Voor hen zijn nieuwe reisdocumenten geregeld. De vijf komen morgen terug in Nederland.

De veerboot met bijna driehonderd opvarenden, die van Dar es Salaam op weg was naar Zanzibar, zonk vlak voor de kust van het Tanzaniaanse eiland. Zeker 146 mensen zouden zijn gered.

    • Niels Posthumus