Neckermann Benelux heeft geen last van problemen moederbedrijf

Neckermann Benelux ondervindt geen hinder van problemen het moederbedrijf, dat afgelopen woensdag uitstel van betaling aanvroeg. Bron: Neckermann.com

Neckermann Benelux heeft vooralsnog geen last van de uitstel van betaling die het Duitse moederbedrijf deze week aanvroeg, meldt persbureau Novum. De Nederlandse tak van het bedrijf is financieel gezond.

De tak in de Benelux is alleen afhankelijk van Duitsland voor de productie van eigen modemerken en printcatalogi. De medewerkers van Neckermann.com zijn aan het werk en volgens het bedrijf kunnen klanten als vanouds bestellingen plaatsen. Directeur Kurt Staelens zegt in een reactie tegen Novum:

“De komende weken wordt de huidige situatie bekeken en worden vervolgstappen bepaald.”

Staelens verwacht dat banken de rekeningen van Neckermann vrijdag of maandag zullen deblokkeren, zodat lonen van 500 mensen kunnen worden betaald, meldt RTL Nieuws.

Nederlandse tak gaat productie eigen mode en catalogi regelen

De productie van eigen mode en catalogi gaat de Nederlandse tak in eigen hand nemen, zegt Staelens:

“Het modeassortiment gaan we zelf opbouwen. De eerdere investeringen in printcatalogi worden vrijgemaakt om gedeeltelijk in nieuwe media en online marketingkanalen te investeren.”

‘Duits postorderbedrijf staat voor bankroet’

Afgelopen woensdag vroeg Neckermann surseance van betaling aan bij een rechtbank in Frankfurt. Het bedrijf kon eigenaar Sun Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, niet overtuigen dat de reorganisatieplannen genoeg zouden zijn voor een gezond bedrijf. Daarop stapte de eigenaar uit Neckermann, schreef NRC Handelsblad gisteren:

“Sun Capital zegt 200 miljoen euro kwijt te zijn geraakt aan Neckermann. De curator gaat de komende weken op zoek naar een nieuwe investeerder. Lukt dat niet, dan komt er na 62 jaar een einde aan het bestaan van Neckermann.”

Gesprekken over reorganisatie liepen vast

In april kondigde Neckermann aan van zijn papieren catalogus af te willen en zich volledig op de onlineverkoop te richten. Hierbij zouden in Duitsland 1.380 van de 2.400 banen verdwijnen, en in de Benelux 150 van de 490. Gesprekken tussen directie, ondernemingsraad en vakbonden leverde uiteindelijk niet op. Het is nu aan de rechter om te bepalen of Neckermann failliet wordt verklaard.

    • Judith Laanen