Miljardenbod Heineken op Aziatische biermarkt

Heineken heeft een miljardenbod uitgebracht om Asia Pacific Breweries (APB) volledig in handen te krijgen. De Nederlandse bierbrouwer is bereid 5,1 miljard Singaporese dollar (circa 3,3 miljard euro) te betalen voor het belang dat Fraser & Neave heeft in APB, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend, voor de opening van de beurs.

Asia Pacific Breweries brouwt het populaire Tiger-bier. Momenteel heeft Heineken een aandeel van 42 procent in APB, Fraser & Neave (F&N) bezit 40 procent van het concern.

Heineken betaalt 50 Singaporese dollar per aandeel: 19 procent meer dan de slotkoers van gisteren. Daarnaast biedt de brouwer 163 miljoen Singaporese dollar (105 miljoen euro) voor F&N’s belang in Asia Pacific Investment Private Limited, een joint venture van Heineken en Fraser & Neave.

Als het bod wordt aangenomen, zal Heineken – in overeenstemming met de Singaporese overnameregelgeving – de resterende aandelen in APB kopen. Dat komt neer op zo’n 2,4 miljard Singaporese dollar (ruim 1,5 miljard euro).

Het miljardenbod van Heineken volgt op de bekendmaking dat Thai Bev afgelopen week grote belangen verwierf in APB én in Fraser & Neave. Miljardair Charoen Sirivadhanabhakdiv uit Bangkok, de eigenaar van Thai Bev, kocht voor omgerekend 2,5 miljard euro een belang van 22 procent in F&N en een belang van 8,4 procent in Asia Pacific Breweries. Hierdoor zou Heineken zijn greep verliezen op de snel groeiende Aziatische biermarkt.

De gewijzigde verhouding tussen de aandeelhouders bij APB en F&N heeft de „structuur van de samenwerking” veranderd, aldus Heineken-topman Jean-François van Boxmeer in een persverklaring.

Fraser & Neave is al sinds 1931 partner van Heineken in het verre oosten. „Wij waarderen deze samenwerking, die meer dan tachtig jaar terug gaat, zeer”, beklemtoont Van Boxmeer. Maar, vervolgt hij: „Het is nu tijd voor ons om vooruit te kijken naar het volgende hoofdstuk van onze Aziatische business.”