Met Kuipers gaat het goed, maar hij zou liever nog elke dag zweven

Kuipers over de missie: een groot succes, nu wachten op de analyse van wetenschappers. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

André Kuipers vond de eerste dagen na zijn terugkeer niet prettig, maar het gaat nu goed met hem. Hij is dankbaar dat er zoveel aandacht voor zijn missie was. Dat zei hij op de persconferentie die hij zojuist gaf bij zijn terugkeer in Nederland.

Het was een ‘fantastische tijd’, zei Kuipers, die een fitte, vrolijke indruk maakte en enthousiast vertelde over zijn ruimtevlucht van ruim een half jaar. Op 1 juli kwam hij weer terug op aarde. Dat was een heel abrupte overgang, zei hij.

“Ik zou liever nog elke dag zweven. [...] Ik kan iedereen aanraden om gewichtsloos te zijn, maar niet om daarna weer terug te keren op aarde. Het was zwaar, mijn evenwichtsorgaan was uit balans, de bloeddrukregulatie ook. Daarna maakt dat plaats voor veel spierpijn. Maar voor de rest gaat het prima.”

http://nos.nl/video/397087-kuipers-even-terug-in-nederland.html

Niet alleen maar foto’s zitten maken

Het hoofddoel van de missie, zei Kuipers, was om zoveel mogelijk uren te maken. Er zitten ‘honderden, zo niet duizenden’ mensen op de grond die meewerken en bij problemen kunnen ingrijpen. Kuipers is blij dat er zoveel aandacht was voor zijn missie. “Ruimtevaart is heel belangrijk voor Nederland en we moeten erin blijven investeren.”

Omdat @astro_andre actief twitterde tijdens zijn reis, kregen sommigen wellicht de indruk dat hij alleen maar uit het raam had gekeken om foto’s te maken. Dat is niet zo, zei Kuipers lachend, maar hij is wel blij dat hij met Twitter begonnen is.

“Het was iets nieuws voor me, ik ben overgehaald door anderen. Dat was maar goed ook, want het is een groot succes geweest en ik heb veel foto’s van onze prachtige planeet kunnen delen.”

‘Ontzettend stevig programma’ na de landing

Kuipers zei dat hij nu, na de landing, nog een ‘ontzettend stevig programma’ heeft. De eerste weken zitten vol met rehabilitatie, nabesprekingen, maar ook trainingen, medische testen - bijvoorbeeld hoe goed je nog op één been kunt staan.

“Als je uit de capsule komt, voel je je zwaar verlamd, maar het gaat snel beter. Nu ben ik nog wel erg stijf bij het wakker worden. Lopen gaat, maar het is even op gang komen.”

Ook is het voor hem nog even wennen dat wanneer hij iets loslaat, het meteen op de grond valt.

Groot succes, nu wachten op de analyse

De missie was een groot succes, zei Kuipers tegen het einde van de ongeveer een half uurtje durende persconferentie.

“Het is vooral van belang dat alles technisch goed werkt. Bijna elk experiment is goed verlopen. Nu is het wachten op de artikelen die erover uitkomen. Dat is wetenschap: eerst de data verzamelen en dan bezig gaan met analyseren.”

De astronaut gaat de komende tijd naar Moskou, Houston en Keulen voor het vervolgprogramma.

    • Peter Zantingh