Kwarteltjes en sla met ansjovisdressing

Aardappelen en sla zijn een heel lekkere combinatie vind ik. Jarenlang aten we, onder invloed van buitenlandse eetgewoontes met een heel wat hogere status dan onze eigen onbeholpen manieren, de sla ná de hoofdgang. En dat is ook lekker. Dan eet je de sla als sla. En dan maakt die sla met zijn zurige dressing

Aardappelen en sla zijn een heel lekkere combinatie vind ik. Jarenlang aten we, onder invloed van buitenlandse eetgewoontes met een heel wat hogere status dan onze eigen onbeholpen manieren, de sla ná de hoofdgang. En dat is ook lekker. Dan eet je de sla als sla. En dan maakt die sla met zijn zurige dressing geen rommeltje van je saus. Maar soms, als je het allemaal een beetje eenvoudig en doordeweeks maar tegelijkertijd smakelijk wilt aanpakken, kan de sla nu juist zorgen voor een verbindend element.

Met de dressing hieronder is sla, vooral als je een krop verse stevige sla te pakken kunt krijgen, verrukkelijk. Onweerstaanbaar eigenlijk. En Nederlands ook: ansjovis zwemt in onze wateren.

In luilekkerland vliegen de gebraden duiven je in de mond, maar het zouden net zo goed gebraden kwarteltjes kunnen zijn. Een aantrekkelijke doordeweekse maaltijd kan er zo uitzien: gebraden kwartels met marsalajus, gekookte opperdoezer ronde-aardappelen, omgeschud met een klontje boter, niet te lang gekookte peultjes en sla met hartige dressing.

Sla met hartige dressing

1 krop romaine sla en voor de dressing:

3 ansjovisfilets, 2 el rode wijnazijn, 2 el peterselieblaadjes, 2 el geraspte oude kaas, ½ teentje knoflook, peper, 4 el olijfolie

Was de sla, droog hem grondig en zet hem tot gebruik in de ijskast, iets vochtige sla wordt gekoeld heel knapperig.

Hak het teentje knoflook fijn en doe het in de mengbeker van de staafmixer (het fijnhakken heeft zin, anders blijven er toch brokjes knoflook in de dressing zitten). Doe alle ingrediënten behalve de olie ook in de beker en meng. Giet er dan de olie bij en meng het geheel met de mixer tot een romig ogende en pittig smakende saus.

Giet de dressing vlak voor het opdienen over de sla en meng goed.

Kwarteltjes met Marsala-jus

4 (bij voorkeur biologische) kwarteltjes, boter, 2 el Marsala, 1 el grove mosterd, royaal tijm (of salie, naar keuze)

Probeer als het kan ontbeende kwartels te krijgen, dat maakt het braden veel makkelijker. Lukt dat niet, knip dan zelf de rugkant door met behulp van een wildschaar en snijd de rug er zoveel mogelijk af. Sla de kwartels enigszins plat en bestrooi ze met peper en zout.

Laat een klont boter smelten in een ruime koekenpan en bak de kwartels daarin aan twee kanten bruin. Voeg de tijm of de salie toe en laat de vogeltjes met een deksel een beetje schuin op de pan in ongeveer een kwartier gaar worden.

Haal ze uit de pan en leg ze op een schaal. Giet de marsala bij de braadboter in de pan en laat even inkoken. Roer met een houten lepel de mosterd door de saus en proef op zout en peper. Giet de saus over de kwartels en dien direct op.