Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Kritiek over de grens: lof voor Gerbrand Bakker in Die Zeit

Koch gekraakt in de NY Times? Auster bejubeld in Frankrijk? In een nieuwe rubriek belichten we opvallende kritieken die in internationale kranten en tijdschriften verschenen. Deze week: het Duitse Die Zeit over De omweg van Gerbrand Bakker.

Is dit ook de roman waarop de Nederlandse en buitenlandse lezers van Boven is het stil en Juni zitten te wachten, vroeg Pieter Steinz zich een kleine twee jaar geleden in NRC Handelsblad weifelend af toen De omweg verscheen, de vierde roman van Gerbrand Bakker.

Over die buitenlandse lezer is inmiddels wat te zeggen, nu literatuurcritica Iris Radisch van het Duitse Die Zeit in een videobespreking Bakkers Der Umweg, zoals het boek in Duits heet, bespreekt. Bakker, volgens Radisch een ‘melancholische en illusieloze schrijver’ schreef een ‘geweldig boek zonder pathos’.