Kortkolom economie

Rabobank boekt succes tegen skimmen

Rotterdam De Rabobank heeft de schade als gevolg van skimmen in een maand tijd met 85 procent teruggedrongen. Dat gebeurde doordat betaalpassen sinds 1 juni automatisch geblokkeerd worden voor gebruik in landen buiten Europa. Criminelen die de gegevens van de pas hebben gekopieerd kunnen daardoor niet meer ‘cashen’ bij geldautomaten buiten Europa. Klanten kunnen hun passen echter wel gebruiken door de kaarten tijdelijk aan te zetten. Ook andere banken zijn volop bezig met maatregelen tegen skimmen. ABN Amro komt later dit jaar met een soortgelijke maatregel als de Rabobank. ING zegt desgevraagd te studeren op een „andere vorm van dijkbewaking” met een groter consumentengemak waarbij de klant zelf niet in actie hoeft te komen. (NRC)

Dow Chemical vervolgd om overtredingen

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie gaat het Zeeuwse chemiebedrijf Dow Chemical vervolgen. Justitie verdenkt het bedrijf in Terneuzen van een reeks milieu-overtredingen. Daarbij zijn personeel, omgeving en milieu volgens het OM in gevaar gebracht. Justitie heeft een groot aantal incidenten onderzocht uit de periode 2005-2008. Uit die gegevens ontstond bij justitie het vermoeden dat de veiligheidscultuur bij het bedrijf niet in orde was, laat een woordvoerder weten. Bij de incidenten kwamen meerdere keren giftige stoffen en explosieve gassen vrij. De Zeeuwse afdeling van Dow Chemical bestaat uit achttien fabrieken, waar in totaal zeventienhonderd mensen werken. De zaak wordt in januari 2013 behandeld in Breda. (Novum)

Storing drukt omzet van Vodafone

Amsterdam. De omzet van Vodafone in Nederland is het afgelopen kwartaal met 1,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling komt doordat er minder gebeld en ge-sms’t werd en door de storing van begin april, meldt de telecomprovider vandaag. De omzet kwam uit op 469 miljoen euro. Het aantal aansluitingen steeg naar 5,3 miljoen. Dat is 3 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De hoeveelheid dataverkeer op het netwerk van Vodafone steeg bijna 35 procent. Dat compenseerde deels de terugval van bellen en sms’en. Op de zakelijke markt wordt meer gebruik gemaakt van mobiel internet, aldus Vodafone. Datagebruik op smartphones verdubbelde bijna vergeleken met een jaar eerder. Op tablets werd meer dan drie keer zo veel data gedownload.

Huishoudens blijven hand op knip houden

Amsterdam. De bestedingen van huishoudens zijn in mei met 1,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De krimp is ongeveer even groot als in de voorgaande twee maanden. Dat liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag weten. De consumptie daalt nu al een jaar vrijwel onafgebroken.

De bestedingen aan duurzame goederen als auto’s, computers en koelkasten daalden het hardst, en lagen 6 procent lager dan in mei vorig jaar. Huishoudens hebben vooral minder besteed aan woninginrichting en nieuwe personenauto’s. De consumptie van voedings- en genotmiddelen nam af met 1,2 procent. Aan diensten werd nog wel evenveel besteed als een jaar eerder. (Novum)

Elektriciteitsverbruik daalt verder

Amsterdam. Het elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens en bedrijven is in juni voor de derde achtereenvolgende maand gedaald. De afname van ruim 1 procent ten opzichte van juni vorig jaar was de grootste in meer dan twee jaar. Dat maakte elektriciteitstransporteur Tennet vandaag bekend. (Novum)