Kortkolom buitenland

Ai Weiwei verliest beroep miljoenenboete

SHANGHAI. Een Pekingse rechtbank heeft ook in hoger beroep de kunstenaar en activist Ai Weiwei (55) veroordeeld tot het betalen van een boete van bijna 2 miljoen euro wegens belastingontduiking. Ai werd vorig jaar drie maanden vastgehouden door de Chinese staatsveiligheidsdienst op verdenking van staatsondermijnende activiteiten. Na zijn vrijlating, onder grote internationale druk, werd hij beschuldigd van belastingontduiking. Ai, die niet zelf bij de behandeling van zijn zaak aanwezig mocht zijn, wist dat hij zou verliezen. „Er is in dit China geen respect voor de waarheid”, zei hij vanochtend. (NRC)

Ex-politiechef Z-Afrika

op medische grond vrij

Johannesburg. De wegens corruptie tot vijftien jaar cel veroordeelde Zuid-Afrikaanse oud-politiechef Jackie Selebi is vandaag op medische gronden vrijgelaten. Selebi, prominent lid van het regerende ANC van president Zuma, had negen maanden van zijn celstraf uitgezeten. Hij zou volgens intimi ernstige nierproblemen hebben, maar veel Zuid-Afrikanen wantrouwen die diagnose. In 2009 kwam ook Zuma’s financieel adviseur, die wegens corruptie was veroordeeld, om medische redenen vervroegd vrij. Hij slijt zijn dagen op een golfbaan in Durban. (NRC)

‘15 mln losgeld betaald voor gijzelaars Mali’

Ouagadougou. Er is vijftien miljoen euro losgeld betaald voor de vrijlating van drie Europese gijzelaars woensdag in Mali. Dat heeft de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (MUJWA) gezegd, een splintergroep van Al-Qaeda die de Italiaan en twee Spanjaarden vasthield. Volgens de officier die bemiddelde bij de vrijlating zijn er in ruil ook twee moslimextremisten vrijgelaten, die in Mauretanië in de cel zaten. Volgens Mauretaanse media is Mamne Ould Oufkir een van hen. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering. (AFP, Reuters)

Taylor in beroep tegen vijftigjarige celstraf

LEIDSCHENDAM. De ex-president van Liberia, Charles Taylor, gaat in beroep tegen de celstraf van vijftig jaar die het Speciale tribunaal voor Sierra Leone hem in april heeft opgelegd. Hij noemt zijn veroordeling wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden een justitiële dwaling. De aanklagers gaan eveneens in beroep. Ze hopen Taylor alsnog veroordeeld te krijgen tot tachtig jaar cel. Taylor (64) is het eerste oud-staatshoofd dat na de Tweede Wereldoorlog is veroordeeld voor oorlogsmisdaden. (AP)

Saoedi-Arabië vervangt chef inlichtingendienst

Londen. Tegen de achtergrond van de voortdurende onrust in de Arabische regio is de chef van de Saoedische inlichtingendienst gisteren vervangen. Prins Muqrin bin Abdulaziz, de oude chef, is vervangen door prins Bandar bin Sultan, zo meldde het Saoedische persbureau SPA. Bandar was van 1983 tot 2005 ambassadeur in de Verenigde Staten. Volgens de Saoedische commentator Jamal Kashoggi vindt de Saoedische top dat het inlichtingenwerk moet worden versterkt. Het Syrische regime stort in, zei hij, en Riad maakt zich zorgen over Jordanië en Libanon. (Reuters)

Militairen VS mogen in uniform naar Gay Pride

San diego. Het Amerikaanse leger staat voor het eerst toe dat militairen in uniform meelopen met een Gay Pride. Dat hebben de organisatoren van de komende San Diego LGBT Pride gisteren gezegd. In San Diego zijn veel militairen vanwege de basis van het korps mariniers in de stad. Bijna vierhonderd militairen hebben zich aangemeld voor de tocht. (AP)