Kortkolom binnenland

Brit weer als eerste binnen in Vierdaagse

Nijmegen. De eerste finisher van de Nijmeegse Vierdaagse heeft vanochtend rond 9.30 uur de eindstreep gehaald. Net als andere jaren kwam de Brit Simon Brownlee als eerste over de finish, zo meldt Omroep Gelderland. Brownlee was ook dinsdag al de eerste wandelaar die binnenkwam. Het leeuwendeel van de 38.470 overgebleven deelnemers aan de Vierdaagse werd vanmiddag verwacht, waar ze traditiegetrouw gladiolen krijgen van het publiek en het Vierdaagsekruisje in ontvangst nemen. Onbekenden hebben vannacht kabels doorgesneden van de reportagewagen van Omroep Gelderland. De omroep heeft de schade op tijd weten te herstellen zodat de live-uitzending van de intocht gewoon door kan gaan. Gisterochtend werden in Malden ook al kabels van de radiowagen van de lokale omroep doorgesneden. (Novum)

Nigerianen gepakt op Schiphol met 1,2 mln

Schiphol. De marechaussee heeft op Schiphol twee Nigerianen aangehouden met bijna 1,2 miljoen euro op zak. De twee konden niet verklaren hoe ze aan het geld kwamen, waarna ze werden aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen. In de koffers van de mannen zat respectievelijk 600.000 en 580.000 euro aan bankbiljetten. Het geld is in beslag genomen. Het duo is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. Een van de verdachten mocht gaan, de ander zit nog vast. De marechaussee heeft een onderzoek ingesteld. (Novum)

Astronaut Kuipers even terug in Nederland

Schiphol. Astronaut André Kuipers is vandaag geland op Schiphol. Kuipers keerde 1 juli terug op aarde en verbleef de afgelopen weken in Houston om te herstellen van zijn ruim zes maanden durende gewichtloze verblijf in het internationale ruimtestation ISS. De 53-jarige Nederlandse astronaut vertrok 21 december naar het ruimtestation, waar hij onder meer wetenschappelijke experimenten uitvoerde. De missie van Kuipers zou vijf maanden duren, maar werd verlengd nadat door een mankement aan een Sojoezcapsule het aflossingsschema werd opgeschoven. Kuipers is na Wubbo Ockels de tweede astronaut met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging. Kuipers blijft een weekeinde in Nederland. Volgende week vertrekt hij naar Moskou en daarna naar Houston voor verdere medische tests. (Novum)