Kijktips

Film

Edward Scissorhands.

(Tim Burton, 1990, VS). Satirisch sprookje van de regisseur die al eerder, met Beetlejuice (1988) en Batman (1989), voorzag in eenzame, buitenissige helden. Dit jaar verscheen van zijn hand nog Dark Shadows, over een vampier die opnieuw wordt losgelaten, in de bonte jaren 70. Ook gespeeld door Johnny Depp, in Scissorhands een gehavende Pinocchio die vlees en bloed moet ontberen en die vlijmscherpe scharen heeft in plaats van vingers. RTL 8, 20.30-22.35u.

Vicky Cristina Barcelona.

(Woody Allen, 2008, Spanje/VS). Na drie films te hebben gedraaid in Londen verkaste Woody Allen (1935) naar Spanje. Met Vicky Cristina Barcelona levert hij een sprankelende, schijnbaar lichtvoetige film af. De serieuze Vicky (Rebecca Hall) en de vrijgevochten Cristina (Scarlett Johansson) brengen de zomer door in Barcelona. De twee tegenpolen ontmoeten schilder Juan Antonio (Javier Bardem) die hen uitnodigt voor een weekend lekker eten en drinken, waarbij hij hun ook zijn bed belooft. Canvas, 21.20-22.55u.

Informatief

The great British story – A people’s history.

Historische documentaireserie waarin historicus Michael Wood Engelands verleden vertelt vanuit het perspectief van de gewone mens. In deze aflevering belicht hij het begin van de 16e eeuw. Engeland onder de Tudors: iedereen is nog rooms-katholiek, maar dat duurt niet lang meer. BBC 2, 22.00-23.00u.

Radio

De zomer van OBA Live.

Robert van Altena praat met striptekenaar Dick Matena. Matena (1943) werkt sinds zijn 17de als tekenaar, eerst bij de Toonder Studio’s waar hij mee tekende aan Tom Poes. Vanaf 1968 is hij freelancer en werkt hij voor diverse stripbladen in binnen- en buitenland. Vanaf 1976 maakt hij beeldromans naar literaire klassieken, onder andere. van De Avonden van Gerard Reve, Radio 5, 19.02-20.02u.