Israël ziet de hand van Iran in zelfmoordaanslag

De aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije was een zelfmoordaanslag. Israël beschuldigt Iran.

Rotterdam. De aanslag op een bus met Israëlische toeristen afgelopen woensdag in Bulgarije is een zelfmoordaanslag. Dat heeft de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Tsvetan Tsvetanov, gisteren gezegd. Op basis van beelden van beveiligingscamera’s is de vermoedelijke dader geïdentificeerd. De man droeg, net als andere toeristen, een korte broek en rugzak. Hij had een rijbewijs dat is uitgegeven door de Amerikaanse staat Michigan, maar volgens Tsvetanov was dat een vervalsing.

De regering in Jeruzalem interpreteert de aanslag waarbij acht mensen om het leven kwamen en een dertigtal gewond raakte als onderdeel van een wereldwijde terreurgolf tegen Israëliërs onder regie van Iran. „Alle sporen leiden naar Iran”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdagavond, voordat ook maar enigszins duidelijk was hoe de aanslag in Bulgarije was uitgevoerd en zonder bewijzen om zijn beschuldiging te staven. Netanyahu zei dat Iran de laatste maanden aanslagen heeft georganiseerd op Israëliërs in Thailand, India, Georgië, Kenia, Cyprus „en elders”. Zelfmoordaanslagen zijn de laatste jaren vooral een kenmerk van het sunnitische terreurnetwerk Al-Qaeda. Israëls minister van Defensie, Ehud Barak, zei dat „waarschijnlijk Hezbollah, Hamas, Islamitische Jihad of een andere terreurgroep onder auspiciën van Iran of andere radicale islamitische groepen” achter de aanslag zit. NRC