Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Vrienden van Syrië’ overleggen in september in Nederland

Hillary Clinton staat de pers te woord na afloop van de Syrië-top in Istanbul, afgelopen april.
Hillary Clinton staat de pers te woord na afloop van de Syrië-top in Istanbul, afgelopen april. Foto AFP / Adem Altan

Nederland organiseert in september de vierde bijeenkomst van Vrienden van Syrië, een werkgroep die bestaat uit ongeveer vijftig gelijkgezinde landen. Op de bijeenkomst gaat Nederland de nadruk leggen op uitbreiding van de sancties tegen het Syrische regime, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De Vrienden van Syrië overleggen regelmatig over sanctiemaatregelen en over uitbreiding van de coalitie. De deelnemende landen vinden sancties, naast steun aan de oppositie en humanitaire hulp, een belangrijk middel om het geweld in Syrië te stoppen en een politiek proces op gang te brengen.

Buitenlandredacteur Juurd Eijsvogel:

“De Vrienden van Syrië is een groep Westerse én Arabische landen. Dat laatste geeft de groep nog enig gewicht. Het zijn niet alleen de Westerse landen. Tegelijkertijd horen China en Rusland er niet bij en worden sancties door de VN opgelegd. Het is dus niet de meest belangrijke conferentie. Onvergelijkbaar met bijvoorbeeld de Afghanistan-conferentie die in 2009 in Nederland werd georganiseerd.”

Eijsvogel wijst er wel op dat na de dubbele veto van Rusland en China de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, liet weten om buiten de Veiligheidsraad om de druk op te voeren op het regime van Assad. De Vrienden van Syrië zou daarbij een rol kunnen spelen.

‘Druk verhogen met meer sancties’

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) laat op de website van Buitenlandse Zaken weten de druk te willen verhogen met meer sancties tegen het regime.

“Daardoor worden de mazen in het net gedicht en is de kans op ontduiking kleiner. Ik hoop daar als voorzitter eensgezinde conclusies over te trekken.” - minister Uri Rosenthal

Sowieso ‘genoeg te bespreken’

Hij hoopt echter dat de situatie in het land zich al voor september ten goede keert. “Zware druk is nu in elk geval meer dan ooit nodig.”

Maar ook in het geval dat het regime van Assad tegen die tijd is gevallen, is er volgens buitenlandredacteur Juurd Eijsvogel nog genoeg te bespreken:

“Het is natuurlijk ook onduidelijk hoe de situatie in september is, maar de kans dat de wereld dan uitgepraat is over Syrië is niet zo groot. Zelf in het geval dat het regime van Assad zou zijn gevallen is er nog genoeg te bespreken. De verdeeldheid in het land is groot en de oppositie staat met de koppen tegen elkaar.”

Eerdere bijeenkomsten van de werkgroep waren in Parijs, Washington en deze week in Doha, de hoofdstad van Qatar. Dat heeft Nederland gevraagd de vierde bijeenkomst te organiseren. Minister Rosenthal zal de bijeenkomst openen.