Heineken wil positie beschermen - miljardenbod op Aziatische brouwer

Tiger en Heineken naast elkaar in een supermarkt in Singapore. Foto Reuters / Tim Chong

Bierbrouwer Heineken wil voor 3,3 miljard euro een meerderheidsbelang nemen in Asia Pacific Breweries in Singapore, onder meer brouwer van het bekende Aziatische biermerk Tiger. Dat meldt het bedrijf vandaag.

Als het bod van Heineken wordt geaccepteerd, zal de brouwer ook een bod doen op de overige aandelen. Dat schrijft de wet in Singapore voor.

Heineken wil positie beschermen

Heineken heeft het bod gedaan om zijn positie op Azië te beschermen. Het concern heeft 41.9 procent van de aandelen in handen. 9,5 procent van APB bezit Heineken zelf en via een samenwerking met moederbedrijf Fraser & Neave heeft Heineken indirect 32,4 procent zeggenschap.

Eerder deze week werd bekend dat concurrent Thai Brev ook bezig was met het verwerven van belang in zowel APB als in moederconcern Fraser and Neave. Met dit bod wil Heineken zijn belangen in de regio veilig stellen. Het verlies van de greep op APB zou namelijk niet alleen gezichtsverlies betekenen voor de brouwer, schreef NRC Handelsblad gisteren:

“Azië is een belangrijke groeimotor voor het concern. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de biervolumes in Azië en de Pacific-regio met 8,4 procent – bijna het tweevoudige van de groei in Amerika en veel beter dan de daling van krap 2 procent op de West-Europese thuismarkt.”