Goud op een lege maag? Voor zo’n drieduizend Olympiërs is het ramadan

Tijdens de training van het Olympisch voetbalteam van Marokko waren vandaag door de ramadan maar zes spelers aanwezig. Foto Screenshot NOS

De ramadan is van start gegaan. En dat betekent: tot en met 18 augustus niet eten en drinken totdat het donker is. Vooral lastig voor islamitische sporters die goud willen winnen op de Olympische Spelen.

Maar liefst zo’n drieduizend islamitische sporters doen mee aan de Olympische Spelen. En uitgerekend in aanloop naar die Spelen, en tijdens de eerste weken van het toernooi, valt dit jaar hun vastenmaand - de start van de ramadan is niet elk jaar in de zomer, de stand van de maan bepaalt wanneer de vastentijd begint en eindigt.

Niet eten terwijl je een topprestatie wilt behalen. Het hoogtepunt van je carrière bereiken zonder te mogen drinken. Ideaal is het bepaald niet. Maar wat doe je er aan? Nou ja, een fatwa uitspreken bijvoorbeeld.

Dat hebben religieuze leiders in de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte gedaan. Dit houdt in dat de islamitische Olympische deelnemers uit die landen deze zomer niet hoeven te vasten. Sommige sporters hebben al aangekondigd dit jaar het vasten over te slaan.

Maar lang niet allemaal. Zo was het tijdens de training van het Marokkaanse Olympische voetbalelftal bijzonder rustig vandaag. Slechts zes spelers kwamen opdraven. Want omdat het ook nog eens zomer is, wordt het vasten nog ingewikkelder. Het is immers in juli al erg vroeg licht en pas heel laat donker.

Nu dus maar hopen dat Marokko op de Spelen niet al te veel avondwedstrijden hoeft te spelen. Want voetballen als je al zo’n vijftien uur niet hebt gegeten of gedronken is uiteraard verre van plezierig. En in een wedstrijd zijn toch echt minstens elf, en niet zes, spelers nodig.

De wel erg stille training van het Marokkaanse Olympische voetbalelftal vandaag:

    • Niels Posthumus