Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Gepassioneerd en omstreden

In alles hartstochtelijk: non, columnist en predikant

Emmy van Overeem. Ze ontroerde haar lezers of maakte hen kwaad.

Columnist Emmy van Overeem in 1980.
Columnist Emmy van Overeem in 1980. Foto Vincent Mentzel

In de jaren 70 was Emmy van Overeem een bekende en door menigeen bewonderde columnist van deze krant. Tegelijkertijd was ze ook uiterst omstreden en dreef schrijver/columnist Gerrit Komrij de spot met haar. Hij noemde haar „de Trol van Lourdes”, en dat werd vaak geciteerd.

Van Overeem schreef in een hoogst persoonlijke stijl over haar onderwerpen: vrouwenaangelegenheden, geloofsvragen en kwesties van leven en dood. Op de redactie van deze liberale krant vond menig redacteur haar een excentrieke, maar boeiende vogel en vooral ook een aardige collega.

Wat ze schreef, maakte bij veel lezers iets los. Mensen reageerden soms tot tranen toe geroerd. Anderen maakten zich heel kwaad over haar. Haar hartstochtelijke manier van schrijven was in die tijd heel ongewoon. En zeker omstreden.

Voordat zij journalist werd, was Emmy van Overeem (Den Haag, 1931) non bij de zusters Karmelietessen in Boxmeer. Zij hield het twaalf jaar in het klooster uit.

Toen ze de strengheid daarvan niet langer verdroeg, stapte zij eruit en werd journalist. Eerst bij het Eindhovens Dagblad, later bij de Nieuwe Rotterdamse Courant respectievelijk NRC Handelsblad (1968-1980).

Als beginneling schreef ze allerlei alledaagse nieuwsberichten en reportages. Maar haar hart ging uit naar artikelen waarin zij volkomen zichzelf kon zijn en waarin ze geen afstand tot welk onderwerp ook hoefde te bewaren. In alles was ze hartstochtelijk.

Toen er bij de krant in 1980 een conflict uitbrak over haar manier van schrijven, verhuisde zij naar Elseviers Magazine, waar zij nog eens tien roerige jaren beleefde. Ook daar ontstond onenigheid over haar persoonlijke stijl. Daarop gaf zij er de brui aan en trok zich terug op het Groningse platteland waar ze dominee werd van de vrijzinnig hervormde gemeente in Vlagtwedde. Later, alweer lang geleden, vertelde ze dat ze in het predikantschap de vervulling van haar leven had gevonden. „Hier is het elke zondag feest, hier zijn tenminste mensen die echt naar me willen luisteren en er niet steeds op uit zijn om me onderuit te halen.”

Van Overeem leefde ‘met de geest’, vanuit wat goddelijke inspiratie wordt genoemd. In geestelijke zin vond ze steeds weer iets nieuws uit en maakten zich steeds weer nieuwe inzichten van haar meester.

Tot voor kort trad zij op een bijna priesterlijke manier nog op als predikant in Vlagtwedde. Maar toen zij met preken moest stoppen, verschenen er opnieuw donkere wolken in haar bestaan. Emmy van Overeem overleed vorige week onverwacht op 81-jarige leeftijd in Winschoten.