Fred Rutten

Van de Nederlandse voetbaltrainers is Fred Rutten de saaiste, wat iets anders is dan de onaardigste. Twee weken geleden tekende hij een contract bij mijn favoriete club, Vitesse uit Arnhem. Hij werd er de achtste trainer in tien jaar en we waren allemaal benieuwd hoelang het dit keer ging duren. Morgen jog ik een rondje,

Van de Nederlandse voetbaltrainers is Fred Rutten de saaiste, wat iets anders is dan de onaardigste. Twee weken geleden tekende hij een contract bij mijn favoriete club, Vitesse uit Arnhem. Hij werd er de achtste trainer in tien jaar en we waren allemaal benieuwd hoelang het dit keer ging duren.

Morgen jog ik een rondje, om het land te verkennen, dat doe ik altijd in dit soort landen

Bij zijn aanstelling zei Fred: „Ik laat mij niet verleiden tot uitspraken.”

Deze week reisden trainers en spelers, gevolgd door 53 supporters en vijf journalisten, naar Lovech waar het in het voorronde van de Europaleague moest spelen tegen Lokomotiv Plovdiv. Er gebeurde weer van alles. Ismael Aissati bleek een dag nadat hij poseerde voor de officiële elftalfoto toch geen contract te hebben getekend, een speler miste het vliegtuig en op de dag dat de club aankwam in Bulgarije was er een aanslag op een bus Israëlische toeristen.

En de meegereisde Vitesse supporters hadden het ook niet makkelijk. Het was hartstikke warm, het eten in het hotel werd omschreven als ‘slachtafval’ en de supporters van de tegenstander waren zonder uitzondering hooligans van het zwaarste soort, dus bier drinken op het gezellige pleintje zat er ook niet in.

Na de eerste training op het hoofdveld van het stadionnetje liep Fred Rutten na de training naar de kooi, waarin een stuk of dertig Vitesse-supporters zaten.

Hij klapte met de handen boven het hoofd.

Een van de supporters liet hem een van de dode vogels zien die ze op de tribune hadden gevonden.

„Kiek dan Fredje, de mussen vallen hier van het dak.”

„Dat weet je in dat soort landen”, zei Fred.

Daarna keerde hij terug naar het veld, waar de vijf meegereisde journalisten op hem stonden te wachten.

Ik noteerde het volgende:

Fred Rutten over het weer: „Het is warm, maar dat weet je in dit soort landen.”

Fred Rutten over de bomaanslag op de groep Israëlische toeristen: „Je weet dat er in dit soort landen van alles kan gebeuren. Je moet je niet laten afleiden.”

Fred Rutten over Bulgarije: „Je weet dat het warm is, je weet dat de tegenstander Lokomotiv Plovdiv heet en je weet er eigenlijk niets vanaf.”

Fred Rutten over het gras: „Je weet dat het gras een probleem kan zijn in dit soort landen, maar dit is mooi gras.”

Fred Rutten over de opstelling: „Ik heb de opstelling in mijn hoofd zitten.”

Fred Rutten over Vitesse: „Ik vind Vitesse een mooi project. Ik heb de voorzitter bepaalde dingen beloofd en de voorzitter heeft mij bepaalde dingen beloofd.”

Fred Rutten over zijn spelers: „Ik wil deze groep even op me in laten werken.”

Fred Rutten nog een keer over Bulgarije: „Morgen jog ik een rondje bij het hotel, dan hoop ik het land te verkennen, dat doe ik altijd in dit soort landen.”

We hadden nog uren met Fred Rutten kunnen praten, over elk onderwerp.

Een dag later speelde Vitesse met 4-4 gelijk tegen Lokomotiv Plovdiv.

Fred Rutten zei na afloop: „Het is de Europacup, je weet dat dit in dit soort landen kan gebeuren.”

Tijdens de wedstrijd was hij gestoken door een wesp en na het tweede tegendoelpunt was hij gestruikeld over een kratje waterflesjes.

Geen leuke dingen, maar dat weet je in dat soort landen.

    • Marcel van Roosmalen