Fortepiano’s weerklinken als orkest

Hortus Festival. Gehoord: 19/7 Hortus Botanicus Amsterdam. T/m 29/8. www.hortusfestival.nl

Groene omgeving, informele presentatie, ongeverniste klank van fortepiano. Het zijn vaste componenten van het Hortus Festival, gehouden in botanische tuinen in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Haren. De negende editie is gewijd aan pianobouwer Sébastien Érard, maar eigenlijk is deze revolutionaire piano- en harpbouwer élk jaar het hoofdthema.

Artistiek leider Maarten van Veen is immers Érardspecialist. Met pianobroer Jeroen verplaatst hij zich in het Chateau de la Muette van de Érardfamilie, waar beroemde kunstenaars als Wagner samenkwamen.

Dus werd gisteren in de verrassend fraaie akoestiek van een Amsterdamse palmkas Wagners Ouverture Tannhäuser uitgevoerd, waarbij het bijna orkestrale klankpalet van twee fortepiano’s in de enerverende climax goed duidelijk werd.

Wagneriaanse grootschaligheid en barokromantiek kwamen samen in de Fantasia Contrappuntistica (1921) van Busoni. Het is Bach op doping: de muziek gáát maar door. Busoni bouwt een labyrint met thema’s van Bach, om daar vervolgens soms zelf in te verdwalen. Het Duo Van Veen bracht het interessante curiosum vol overtuiging, de piano’s werden tot één instrument verknoopt.

    • Floris Don