Flipboard: bladeren door je persoonlijke tijdschrift

None

App

Flipboard

Voor: iOS, iPad, Android. Gratis.

Flipboard is sinds een paar weken niet meer voorbehouden aan wie een iPhone of iPad heeft. De app werkt nu ook op Android-telefoons. Dat is erg goed nieuws, want het is tijd dat de massa Flipboard omarmt.

Flipboard is oorspronkelijk ontworpen voor de iPad en bedoeld als ‘social magazine’: apps bekijken op een leesvriendelijke manier. Want daar schort het nog weleens aan: zelfs miljoenen keren gedownloade apps als die van Facebook of Skype zijn onvriendelijk, op het irritante af.

Flipboard speelt in op het grootste nadeel (naast de leeglopende accu) van de smartphone: een gebrek aan overzicht. Wie op zijn smartphone blogs leest, nieuws volgt, Facebook en Twitter bekijkt en weleens een Youtube-filmpje opstart, moet zo al snel tien apps achter elkaar laden om alles te kunnen volgen. Te veel gedoe, achter de laptop dan maar.

Flipboard is een app die alle andere apps ordent. Heel simpel. Je meldt je aan, geeft aan welke apps je interessant vindt en Flipboard maakt er een tijdschrift van. Je persoonlijke tijdschrift, samengesteld uit de mensen die je volgt op Twitter, vrienden op Facebook en sites die je bezoekt.

Het tijdschriftgevoel van Flipboard is prachtig doorgevoerd in de vormgeving. De tekst is ruim opgemaakt met veel ruimte voor foto’s en prettig leesbaar. Door met je vinger over het scherm verticaal te ‘swipen’ krijg je het gevoel door een tijdschrift te bladeren. Als je langzaam beweegt, slaat de pagina ook langzaam om.

Het enige smetje: Flipboard verbruikt relatief veel data. Een serieus nadeel, nu elk smartphone-abonnement kampt met een datalimiet. Wifi gebruiken dus, zeker omdat het niet mogelijk is om artikelen offline te lezen (in tegenstelling tot het concurrerende Google Currents). Dat kan prima, een tijdschrift lees je toch het liefst thuis op de bank.

    • Stijn Bronzwaer