Eurolanden definitief akkoord met lening aan Spanje

De eurolanden zijn vanmiddag definitief akkoord gegaan met de lening van maximaal 100 miljard euro aan Spanje, voor de herkapitalisatie van de Spaanse banken.

Tijdens een teleconferentie zijn de zeventien ministers van Financiën verdere uitwerking van de lening overeengekomen. Zo moeten de Spaanse banken die financiële hulp krijgen, onderworpen worden aan grondig toezicht. Ook moet de Spaanse regering op korte termijn met plannen komen hoe het begrotingstekort in 2014 kan worden teruggebracht tot 3 procent.

Een speciaal Spaans bankenfonds ontvangt het geld uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en sluist dat vervolgens door naar de Spaanse banken. Zolang er nog geen Europese banktoezichthouder is, kan het geld namelijk niet direct naar de Spaanse banken gaan en moet de Spaanse regering garant staan voor de lening.

In ruil voor de steun moeten de Spaanse banken hervormingen doorvoeren die de financiële sector moeten versterken. Spanje krijgt nog deze maand 30 miljard euro.

Eurocommissaris van Economische Zaken, Olli Rehn, over de noodsteun:

“Het doel van dit programma is heel duidelijk: Spanje voorzien van gezonde, effectief gereguleerde banken - geplaatst onder streng toezicht - die in staat zijn de economische groei in het land aan te jagen.”

Geert Wilders in een reactie:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Toppunt van elitaire eurofiele waanzin: onderuitgezakt in hun luie stoel beslissen 17 min v financien TELEFONISCH over miljarden aan Spanje