Eerste dag van de ramadan aangebroken

Kairo, een jaar geleden. Een Egyptische man bidt tijdens het gebed Tarawih in de Al Azhar moskee om het begin van de ramadan te markeren.
Kairo, een jaar geleden. Een Egyptische man bidt tijdens het gebed Tarawih in de Al Azhar moskee om het begin van de ramadan te markeren. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Voor de meeste moslims in Nederland is vanochtend om 05.44 hun traditionele vastenmaand ramadan begonnen. Tot en met 18 augustus mogen zij volgens de koran niet eten, drinken, roken en seks hebben tot het donker is. Wereldwijd zijn er ongeveer 1,3 miljard moslims.

Na zonsondergang ‘breekt’ het vasten en wordt vaak uitbundig gedineerd, de zogeheten iftar. De ramadan wordt afgesloten met het islamitische Suikerfeest, ook wel Id al-Fitr of ‘het kleine feest’. Moslims vieren dan het einde van de ramadan.

Extra zwaar tijdens zomermaanden

Vasten tijdens de zomermaanden wordt vaak als extra zwaar gezien, omdat het langer licht is. Veel moslims zijn niet naar hun warme land van oorsprong op vakantie gegaan of eerder teruggekomen, omdat het met hoge temperaturen zwaarder is om niet te drinken. Ook is de ramadan moeilijk voor de 3500 moslim-atleten die vanaf volgende week meedoen aan de Olympische Spelen, die zullen moeten presteren op een lege maag.

Vanwege de zomerse ramadan dit jaar hebben politie en gemeenten extra maatregelen getroffen. In Rotterdam mogen de moskeeën openblijven tot middernacht in plaats van 22.00 uur, wanneer de zon pas net onder is. In Den Haag en Utrecht worden meer politieagenten ingezet tijdens de avonduren, omdat dit jaar meer levendigheid op straat wordt verwacht.

Stand van de maan bepaalt vastentijd

Vanavond gaat de zon om 21.48 uur onder. De komende maand wordt het elke dag een paar minuten eerder donker. Op 18 augustus mag bijna vijftig minuten vroeger gegeten en gedronken worden dan aan het begin van de ramadan.

De start van de vastenperiode valt niet elk jaar in de zomer. De stand van de maan bepaalt wanneer de vastentijd begint en eindigt. De ramadan valt elk jaar ongeveer elf dagen eerder. Volgend jaar start de feestmaand rond 9 juli. Door de maanstand is er soms een verschil tussen de data die Marokkanen en Turken aanhouden voor de start van ramadan en het Suikerfeest.

    • Lex Boon