De vrijheid in via de boekenkist

Hugo de Groot verliet staatsgevangenis Slot Loevestein per kist, de boeken liet hij achter

Braziliaanse gevangen die lezen komen sinds kort in aanmerking voor strafvermindering. Een uitgelezen boek staat gelijk aan vier dagen minder cel.

De nieuwe regeling geldt voor vier grote Braziliaanse gevangenissen. Gevangenen kunnen per jaar maximaal 48 dagen  van hun celstraf afsnoepen door 12 literaire, filosofische of wetenschappelijke werken te lezen, zo kondigde de Braziliaanse regering aan.

Met lezen alleen zijn de gevangenen er nog niet. Over ieder gelezen werk moet een essay worden geschreven, waarbij op een correcte wijze gebruik wordt gemaakt van alinea’s en waarin geen spelfouten te vinden zijn.

Lezen wordt vaker in het strafproces ingezet. In februari dook in de Amerikaanse staat Utah al een rechter op die veroordeelden opdroeg Les Misérables van Victor Hugo te lezen. Een maand eerder was daar de Belgische rechter die een verkeerszondaar Tonio van A.F.Th. van der Heijden voorschotelde.

Zou de Duitser die in maart opgepakt werd voor boekendiefstal ook in aanmerking komen voor een ‘leesstraf’?