De ideale zomerhit

None

Een paar seconden. Meer tijd heb je niet nodig om Song Pop te snappen. En de hitpotentie van de nieuwe game te voorspellen. Song Pop, het raden van de juiste bandnaam bij een muziekfragment, is de ideale zomerhit.

Er lijkt zo langzamerhand een gestaag ritme van gamehits te ontstaan met allemaal dezelfde bouwstenen. Net als Wordfeud (Scrabble) en Draw Something (Pictionary) heeft Song Pop een herkenbare speldynamiek.

De gamehits zijn allemaal asynchrone multiplayer games, je speelt niet tegelijk, maar wanneer jij tijd of zin hebt. En de games groeien zo snel, omdat ze geïntegreerd zijn met Facebook, Twitter of andere sociale netwerken bevolkt met bekenden.

De speldynamiek van Song Pop is even uitdagend als simpel: bij een muziekflard de juiste bandnaam of titel sneller raden dan de tegenstander. Met vier keuzes gaat dat verrassend snel, soms binnen een seconde. Na vijf liedjes is de winnaar bekend.

De genres die per spelronde gekozen worden, maken het verschil. ‘Love songs’ spelen met vrienden uit je voetbalteam is inherent grappig en ‘classic rock’ tegen je nichtje van vijftien garandeert een overwinning. Oftewel, Song Pop is sociale smeerolie. Een game die het ideale excuus is voor online en offline conversaties.

Song Pop is technisch weer net even beter dan de eerdere gamehits. Zeker in vergelijking met voorganger Draw Something, dat er nu opeens uitziet alsof het door een veertienjarige programmeur in elkaar is gezet. Het spel hapert zelden en de toernooien die een week duren, helpen bij het aanbrengen van net iets meer overzicht in de strijd. Perfect is Song Pop (nog) niet. Het spel is sociaal, maar je kunt niet direct communiceren met je tegenstanders.

In welk genre zal Song Pop straks terugkomen? In een lijst met klassiekers of toch de lijst met ‘one hit wonders’? Ik denk de laatste. Speel Song Pop dus snel, voor de zon echt gaat schijnen, of de meute weer doortrekt naar de volgende hit.

In deze rubriek schrijven gamewetenschapper David Nieborg en gamejournalist Niels ’t Hooft over games

    • David Nieborg