De beste spitsen spelen bij Nieuwsuur om en om

None

De KNVB heeft een fout gemaakt door Louis van Gaal te benoemen tot bondscoach. Een veel betere trainer lag voor het oprapen: hoofdredacteur Carel Kuyl van Nieuwsuur.

Een van de grote problemen van Oranje op het EK was de spitsenkwestie. Moest Robin van Persie spelen, of toch Klaas-Jan Huntelaar? Coach Bert van Marwijk koos voor de eerste. Dit stemde de tweede tot chagrijn en sabotage.

Kuyl beschikt met zijn presentatoren Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke over de Huntelaar en Van Persie van de televisiejournalistiek. Samenspelen gaat niet, zomin als in het voetbal. Kuyls oplossing is even simpel als briljant: ze presenteren gewoon om en om. Zo zijn ze beiden tevreden. De kijker is de grote winnaar.

Huys en Tweebeeke zijn zo goed omdat hun dictie onberispelijk is, omdat hun hoofden plezierig zijn om naar te kijken en omdat ze hun inhoudelijke kennis op orde hebben. Op hun best zijn ze met politici in de uitzending. Nooit had PVV-leider Geert Wilders het lastiger dan toen hij begin deze maand bij Huys moest uitleggen hoe het kwam dat zijn fractie weer twee leden kwijt was. Staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) werd vorige week vriendelijk doch beslist gefileerd door een magistrale Tweebeeke toen hij probeerde uit te leggen waarom zijn ministerie een gigastal had gesubsidieerd.

Hoe komen mensen er toch bij dat Eva Jinek de meest getalenteerde televisiepresentatrice van Nederland zou zijn? Aan Jinek kleeft iets pedants, iets betweterigs – de onhebbelijke eigenschap om toch even aan Mart Smeets te willen uitleggen dat hij helemaal geen verstand heeft van presenteren.

Tweebeeke heeft dit soort poespas niet nodig. Ze beheerst gewoon haar vak, en daarom is ze in 2010 terecht naar Nieuwsuur gehaald. Kunt u zich nog herinneren dat Nova op de buis was? En zeg eerlijk, kijkt u echt naar EenVandaag voor uw achtergronden bij het nieuws?

Laten we maar heel blij zijn met Nieuwsuur. Niet voor niets heb ik als gastrecensent herhaaldelijk mijn toevlucht gezocht tot obscure zenders als FOXlife. Los van een aantal prima sportdocumentaires verenigde de publieke omroep steevast het nutteloze met het onaangename. Gisteren ook: Babyboom. Op last van de NCRV waren er vorig jaar wat kinderen geboren, en een jaar later moesten we op de hoogte worden gehouden van hun wel en wee. De één kreeg tandjes, soms had papa het zwaar. Leve de publieke informatievoorziening.

Derk Walters verving deze week Hans Beerekamp.

    • Derk Walters