Chinese kunstenaar Ai Weiwei verliest beroep miljoenenboete

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei vlak na de uitspraak van de rechter. Op de achtergrond staat zijn advocaat journalisten te woord.
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei vlak na de uitspraak van de rechter. Op de achtergrond staat zijn advocaat journalisten te woord. Foto Reuters / Petar Kujundzic

Een districtsrechtbank in Peking handhaaft de huizenhoge boete die aan kunstenaar Ai Weiwei is opgelegd wegens belastingfraude. Ai was tegen het vonnis in beroep gegaan, maar dat beroep is vandaag afgewezen. Ai’s ontwerpbureau moet vijftien miljoen yuan (1,9 miljoen euro) aan achterstallige belasting en boetes voldoen, meldt persbureau AP.

Ai was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij mocht van de autoriteiten niet naar de rechtbank komen. Wel aanwezig waren zijn vrouw, Lu Qing, en zijn advocaat, Pu Zhiqiang.

“We hebben deze zaak verloren, maar we geloven dat onze actie in werkelijkheid symbool kan staan voor het feit dat de burgers wakker worden. We erkennen de legaliteit van deze uitspraak niet.” - advocaat Pu Zhiqiang

De Chinese autoriteiten zien Ai, die door middel van zijn kunst misstanden in de Chinese maatschappij aan de kaak stelt, als een lastpost. Het afgelopen jaar heeft hij drie maanden vastgezeten.

    • Lex Boon