Cavendish wint vlakke achttiende etappe - geen veranderingen in top klassement

prior to the start of the 18th stage of the Tour de France cycling race over 222.5 kilometers (138.3 miles) with start in Blagnac and finish in Brive-la-Gaillarde, France, Friday July 20, 2012. (AP Photo/Christophe Ena) Het zijn goede tijden voor Team Sky. Mark Cavendish, winnaar van de etappe vandaag, vanochtend bij de start van de rit, in het midden, pal achter zijn ploegmaat Bradley Wiggings in de gele trui. Foto AP / Christophe Ena

Mark Cavendish heeft de achttiende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij versloeg met overmacht zijn concurrenten in Brive-la-Gaillarde in een sprint. In de top van het algemeen klassement veranderde niets. Bradley Wiggins behoudt de gele trui.

De Brit van TeamSky achterhaalde hoogstpersoonlijk in de laatste meters een groep aanvallers, onder wie Rabobank-renner Luis Leon Sanchez. Peter Sagan van Liquigas kwam op gepaste afstand als tweede over de streep in Brive-la-Gaillarde. De Australiër Matthew Goss eindigde net voor Sanchez als derde.

Voor Cavendish was het zijn tweede dagsucces deze Ronde van Frankrijk. Hij was ook de sterkste in de tweede etappe.

De reactie van Cavendish na de finish:

Hoog tempo, pas echt spannend in de finale

Na het klimwerk in de Pyreneeën van de afgelopen dagen, was de rit van vandaag op wat kleine heuveltjes na weer vlak. Hij voerde van Blagnac naar Brive-la-Gaillarde over 222.5 kilometer. Vooral in de slotkilometers waren er aanvallen, maar allemaal tevergeefs.

Het tempo lag hoog in de achttiende etappe. Ook in de beginfase waren er wel wat aanvallen, maar niemand wist echt weg te komen op het vlakke parcours met slechts drie colletjes van de vierde categorie en één van de derde.

Een kopgroep van zestien renners gaf de etappe van Blagnac naar Brive-la-Gaillarde over 222,5 km kleur. Onder de aanvallers bevond zich ook Karsten Kroon. De Nederlander kreeg gezelschap van onder anderen de Kazach Alexandre Vinokourov, die samen met Luca Paolini en Adam Hansen het langst vooraan bleef.

Sanchez probeert het, maar tevergeefs

Op ruim vijf kilometer van de streep kreeg het trio gezelschap van Sanchez, Andreas Klöden en Nicolas Roche. De aanvallers leken het op hol geslagen peloton net voor te blijven in de zeer snel verreden etappe, maar in de finale werkelijk spannend.

Vooral Alexander Vinokourov trachtte meermaals om in zijn laatste Tour nog een etappe zege te boeken. Maar uiteindelijk kwam toch alles 3,5 kilometer voor de finish weer samen.

In het slot probeerde Snachez het dus nog, maar ook hij kwam niet ver genoeg van het peloton weg om buiten bereik van Cavendish te blijven.

Achttiende etappe: Blagnac - Brive-la-Gaillarde (222,5km):
1. Mark Cavendish in 04u54m12s
2. Matthew Goss allen z.t.
3. Peter Sagan
4. Luis Leon Sanchez
5. Nicolas Roche

Algemeen klassement na rit 18:
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Sky ProCycling) in 83u22m18s
2. Chris Froome (Groot-Brittannië/Sky ProCycling) op 2m05s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) op 2m41s
4. Jurgen Van den Broeck (België/Lotto-Belisol) op 5m53s
5. Tejay Van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 8m30s

Bron: www.cyclingnews.comBron: www.cyclingnews.com

    • Niels Posthumus