André Kuipers vandaag terug in Nederland

André Kuipers na de landing van de Sojoez-capsule in Kazachstan.
André Kuipers na de landing van de Sojoez-capsule in Kazachstan. Foto AP / Sergei Remezov

Astronaut André Kuipers landt vandaag met een vliegtuig op Schiphol. Kuipers keerde 1 juli terug op aarde en verbleef de afgelopen weken in het Amerikaanse Houston om te herstellen van zijn ruim zes maanden durende verblijf in het internationale ruimtestation ISS.

De 53-jarige Nederlandse astronaut vertrok 21 december naar het ruimtestation, waar hij onder meer wetenschappelijke experimenten uitvoerde. De missie van Kuipers, PromISSe, zou oorspronkelijk vijf maanden zou duren, maar zijn terugkeer werd uitgesteld tot 1 juli nadat in februari bleek dat het afsluitingsmechanisme van een Sojoezcapsule niet goed werkte. Hierdoor kon Kuipers’ aflossing niet op tijd vertrekken en werd het hele schema opgeschoven.

‘Net zoals een baby leren lopen’

Na zijn terugkomst moest Kuipers flink herstellen van de maandenlange gewichtloosheid in de ruimte, gaf hij eerder aan. Een paar dagen nadat hij weer op aarde terug was vertelde hij moeite te hebben met lopen en te verwachten nog maanden bezig te zijn met zijn revalidatie.

“Ik moest net zoals een baby leren lopen. Ik was mijn spiercoördinatie helemaal kwijt na zo’n lange tijd zonder zwaartekracht.”

Kuipers is de tweede Nederlandse ruimtevaarder en de eerste Nederlander die twee ruimtevluchten heeft gemaakt. In 2004 maakte hij deel uit van de elfdaagsemissie DELTA naar het internationale ruimtestation ISS.

    • Lex Boon