Kuipers is weer in Nederland - kijk en luister hier de persconferentie terug

André Kuipers tijdens de persconferentie. Screenshot NOS
André Kuipers tijdens de persconferentie. Screenshot NOS

Na ruim een half jaar in de ruimte en nog eens twintig dagen in de VS om te herstellen is André Kuipers vandaag weer voor het eerst in Nederland. Rond 9:00 gaf hij een persconferentie.

http://nos.nl/video/397087-kuipers-even-terug-in-nederland.html

Het was een ‘fantastische tijd’, zei Kuipers, die een fitte, vrolijke indruk maakte en enthousiast vertelde over zijn ruimtevlucht van ruim een half jaar. Op 1 juli kwam hij weer terug op aarde. Dat was een heel abrupte overgang, zei hij.

“Ik zou liever nog elke dag zweven. [...] Ik kan iedereen aanraden om gewichtsloos te zijn, maar niet om daarna weer terug te keren op aarde. Het was zwaar, mijn evenwichtsorgaan was uit balans, de bloeddrukregulatie ook. Daarna maakt dat plaats voor veel spierpijn. Maar voor de rest gaat het prima.”

Druk vervolgprogramma leidt hem nog naar Moskou, Houston en Keulen

De Nederlandse knuffelastronaut komt slechts voor een weekendje langs; daarna gaat hij weer door naar Moskou, Houston en Keulen om verder te herstellen en mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Na de persconferentie van vandaag was er rond half tien nog een ontmoeting met fans op Schiphol.

Kuipers (53) vertrok op 21 december naar het ruimtestation, waar hij onder meer wetenschappelijke experimenten uitvoerde. De missie van Kuipers, PromISSe, zou oorspronkelijk vijf maanden zou duren, maar zijn terugkeer werd uitgesteld tot 1 juli nadat in februari bleek dat het afsluitingsmechanisme van een Sojoezcapsule niet goed werkte. Hierdoor kon Kuipers’ aflossing niet op tijd vertrekken en werd het hele schema opgeschoven.

Na zijn terugkomst moest Kuipers flink herstellen van de maandenlange gewichtloosheid in de ruimte, gaf hij eerder aan. Een paar dagen nadat hij weer op aarde terug was vertelde hij moeite te hebben met lopen en te verwachten nog maanden bezig te zijn met zijn revalidatie.

    • Peter Zantingh