6x

None

Julia Conemans (25), journalist uit Utrecht, gaat dit weekend naar de Zwarte Cross in Lichtevoorde. „Vorig jaar ben ik enthousiast gemaakt door radio en televisieverslagen van 3FM en de VPRO. Ik verwacht bij de Zwarte Cross het ‘ouderwetse festivalgevoel’. Veel festivals lijken wel een modeshow, maar hier kun je gewoon in regenjas en op kaplaarzen heen. Ik ben bovendien een groot fan van bandjes, die zie ik liever dan dj’s. Er komen best een paar leuke, zoals de Asteroids Galaxy Tour, de Kaiser Chiefs en Beef. Een vriendin die uit de regio komt, stelde voor om te gaan, dus ik sloot meteen aan.”

Edo Haan (32), communicatie-adviseur uit Amsterdam, gaat morgen naar de eerste editie van Buiten Westen, „Ik moet voor het eerst op een festival draaien, samen met mijn zusje Kunna. Ik kon het nog niet, maar samen hebben we veel geoefend. Het blijft spannend. We draaien een set van een uur bij de Paardenkracht. Ik ben een beetje meer van de funk en soul, mijn zusje is meer van Jacques Renault. Anders was ik ook naar dit festival gegaan. Buitenwesten is wat meer disco. Die hele harde techno, daar ben ik nu wel klaar mee. En het is nieuw, dat vind ik ook leuk.”

Merzziño Clement (27), student kunst en economie aan de HKU in Utrecht gaat naar Appelsap in het Oosterpark in Amsterdam. „Sinds ik in de zomervakantie niet meer naar Aruba ga, is Appelsap vaste prik. Met een groep vrienden gaan we wat eten en drinken en genieten van de beste chills van het moment. Het is een beetje een traditie geworden. Mijn vakantie boek ik er tegenwoordig omheen. Negen van de tien mensen die daar optreden zijn extreem goed op de hoogte. Zij draaien echt de laatste dingen op het gebied van hiphop, zoals Frank Ocean of Schoolboy Q. Dit jaar is er ook meer elektronische muziek. Het Colors-podium ga ik zeker even checken.”

Bastiaan Sondervan (29), bladenmaker in Amsterdam, gaat naar de eerste editie van Containerfest in Rotterdam. Dat wordt rond en in zestig oude zeecontainers in de Schiehaven gehouden. Bijna alle elektronische genres komen voorbij. „Rotterdam kon wel weer zoiets gebruiken geloof ik. Een groot elektronisch muziekfestival dat niet het mainstream publiek bedient, met veel kunst en leuke mensen. Ik ga met mijn vrienden en kijk uit naar van alles, bijvoorbeeld Juan Atkins en μ-Ziq. Lekker dansen in de haven. Ook ben ik benieuwd naar het containerconcept. En ik hoop dat het droog blijft.”

Peter Aertse (33), docent Nederlands in Hilversum, gaat naar Milkshake, een nieuw festival in Amsterdam om ‘tolerantie te vieren’. „Geweldig initiatief van grote clubs als Air en Paradiso om Amsterdam weer als tolerante, liberale stad op de kaart te zetten. Het is niet alleen voor homo’s, het is juist de bedoeling dat er ook hetero's op afkomen! Ik ga met een groep vrienden en ben benieuwd naar Erwin Olafs Black Pool Party. Sinds vorige week heeft Milkshake verkering met Valtifest. Dat zorgt ongetwijfeld voor een uitzinnig feest: for boys who love girls who love girls who love boys who love boys…”

Marieke Groosjohan (29) werkt bij een consultancybureau in Amsterdam. Ze gaat naar Henk op de Helling, een techhousefestival dat voor de tweede keer wordt georganiseerd op de NDSM-werf. „Eigenlijk wilde ik vorig jaar al gaan. Dit jaar gaan heel veel mensen die ik ken naar Buitenwesten. Henk is wat kleiner en meer behapbaar, wat meer underground. Niet zo corporaal. Hier kun je nog nieuwe dingen ontdekken. Tiger & Woods schijnen goed te zijn, verder ken ik weinig namen. We gaan met een groep van dertig vrienden. De boot van mijn vriend leggen we aan bij de overkant van het IJ.”

    • Rolinde Hoorntje