38.144 wandelaars lopen Vierdaagse uit - weinig uitvallers dit jaar

De Nijmeegse Vierdaagse zit er weer op. Weinig lopers vielen uit. Foto Screenshot NOS

Maar liefst 38.144 wandelaars hebben vandaag, op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse, de finish bereikt. Vier dagen geleden verschenen 41.472 deelnemers aan de start van het grootste wandelevenement van Nederland.

Op de laatste wandeldag van de 96ste editie van de Vierdaagse vielen nog 326 lopers uit. Een deel van staakte het lopen echter niet werkelijk, maar kwam pas na zes uur in Nijmegen aan toen de finishbureaus daar al waren gesloten. Desondanks was het aantal uitvallers nog lager dan vorig jaar, destijds al de Vierdaagse met de minste uitvallers sinds 1968.

Het aantal uitvallers is in vergelijking met eerdere edities laag, zegt marsleider Johan Willemstein tegen de NOS, doordat deelnemers zich goed hebben voorbereid en omdat het op een paar regenbuien na goed wandelweer was. De organisatie spreekt mede daarom van een “fantastische editie”.

Tegen persbureau Novum spreekt de organisatie van een “sfeervolle intocht” eerder vandaag en “een meer dan volle Via Gladiola”. Rond 18.30 uur stond het plein bij de finish nog compleet vol, meldt een woordvoerder.

Beelden van de laatste dag van de Vierdaagse:

Brit Simon Brownlee traditiegetrouw als eerste binnen

De Brit Simon Brownlee, die al jaren als eerste finisht, kwam vrijdag even na 09.30 uur als eerste over de eindstreep op de Via Gladiola. Rond 14.00 kwam het merendeel van de in totaal 38.144 lopers over de streep. In de middag stonden er langs de route tussen Cuyck en Nijmegen zo’n achthonderdduizend mensen, schat een woordvoerder.

Veel lopers hadden vanmiddag problemen met bellen, sms’en en mobiel internet, omdat het mobiele netwerk door de drukte overbelast raakte. De extra masten die onder meer T-Mobile en KPN gedurende het evenement hadden ingezet langs de route, konden niet voorkomen dat mensen vaak een aantal keer moesten proberen verbinding te krijgen, melden woordvoerders van de telecomaanbieders.

    • Niels Posthumus