100 dagen nieuwe kunst op site Saatchi

Het digitaal platform Saatchi Online heeft woensdag 100 Curators 100 Days gelanceerd. Honderd dagen lang onthult de website saatchionline.com/100curators dagelijks een selectie van een beroemde conservator. Deze mag tien opkomende kunstenaars kiezen uit de 60.000 artiesten die inmiddels op de website exposeren.

Saatchi Online werd in 2006 door de Saatchi Gallery in Londen opgezet om talentvolle kunstenaars een platform te bieden en hen te helpen bij het tonen en verkopen van hun werk. Dat was nodig omdat wereldwijd naar schatting 1 miljoen kunstenaars niet door een galerie gerepresenteerd werden. Bestuursvoorzitter Margo Spirit van Saatchi Online: „Onze missie is om kunstenaars te steunen met het opbouwen van een carrière en ervoor te zorgen dat ze kunnen leven van de verkoop van hun kunst. Met het platform willen we kunstenaars, consumenten en conservatoren met elkaar in contact brengen.”

De goede reputatie van de conservatoren in 100 Curators 100 Days moet de geselecteerde kunstenaars meer zichtbaarheid en erkenning geven. Zowel beginnende kopers als doorgewinterde verzamelaars zouden op deze manier vertrouwen krijgen in het online kopen van kunst.

Tot de conservatoren behoren onder anderen Alessandro Vincentelli van het Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead, Daria de Beauvais van Palais de Tokyo in Parijs, John Zarobell van het MoMA in San Francisco en Peter MacGill van de Pace/MacGill Gallery in New York. Uit Nederland doen Hendrik Folkerts van het Stedelijk Museum en Kim Knoppers van het Foam in Amsterdam mee.