Zuigsnoepjes

Welbeschouwd is het absurd dat homeopathie nu ineens verboden is. (Verboden? Nou ja, op de verpakking mag niet langer staan waar het middeltje tegen zou helpen; wat gelijk staat aan op blikken muurverf niet meer mogen vermelden welke kleur het is; wat gelijk staat aan, inderdaad, een verbod erop.)

Natuurlijk weet ik ook wel dat homeopathie moedwillige oplichting is van een industrie van door en door kwaadwillende roofvogels die over de rug van onze ziektes hun zakken vullen. Maar dat doen er wel meer. Neem Trachitol of Strepsils, veel te dure zuigsnoepjes waarvan de keelverzachtende werking volledig berust op het aanmaken van extra speeksel, voor welk doel je evengoed een kiezelsteentje in je bek kunt duwen. Gorgeldrankjes, dampcapsules en oplosdrankjes: ik heb ze allemaal geprobeerd als de ‘r’ in de maand zat (en sinds de klimaatverandering vooral als de ‘u’ erin zit), en mijn bevinding is dat er maar één middel werkelijk tegen al die kleinzieligheidskwaaltjes helpt: een fles goede wodka. Maar verdwijnt die Trachitoltroep daarom ook uit de drogisten? Welnee.

Aan het eind van de vorige eeuw had wondergenezeres Jomanda een radioprogramma op zondag. Hoogtepunt was altijd het ‘instralen van het water’. Daarvoor hoefde je eenvoudigweg een glas of fles bij naast je speakers te zetten en daarna kon je het drinken tegen kanker enzo. Een goede kennis geloofde erin. Hij gaf het aan z’n planten, en het moet gezegd, die groeiden fantastisch.

Toen Albert Einstein boven de deur van Niels Bohr een omgekeerd hoefijzer (brengt geluk) zag hangen, vroeg hij of Bohr wel goed snik was. „Het werkt ook als je er niet in gelooft”, verklaarde de grondlegger van de kwantumfysica tegen de bedenker van de relativiteitstheorie.

Misschien spaart het placebo-effect wel huisartskosten uit. Maar voornamer nog: wie is de overheid om haar burgers hun geloof te ontnemen? De werking is niet wetenschappelijk bewezen, argumenteert de overheid. Dan moet je consequent zijn. Wie doctor Vogel verbiedt te verkondigen dat Echinaforce bij verkoudheid verlichting biedt, moet consequent zijn en ook aartsbisschop Eijk verbieden te verkondigen dat Jezus verlossing biedt.

    • Christiaan Weijts