Zes Israëlische doden bij aanslag op toeristenbus in Bulgarije

Bij een aanslag op een bus met Israëlische jongeren in Bulgarije zijn ten minste zes doden en meer dan 30 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij de luchthaven van de stad Burgas aan de Zwarte Zee.

Getuigen vertelden tegen de Israëlische zender Channel 2 TV dat iemand de bus instapte, waarna direct een grote explosie volgde. Eén getuige, Gal Malka, zag dat een man zich opblies. In de bus zaten op dat moment zo’n veertig Israëlische jongeren. Zij waren onderweg naar het vakantieoord Sunny Beach bij de Zwarte Zee. Burgas ligt zo’n 400 kilometer ten oosten van hoofdstad Sofia.

De Israëlische president Benjamin Netanyahu heeft in een officiële verklaring gezegd dat het er sterk op lijkt dat Iran achter de aanslag zit. Hij wees erop dat de bomaanslag in Bulgarije gelijkenissen vertoont met aanslagen eerder in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus.

Bulgarije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs. Eerder dit jaar werd in Bulgarije al een aanslag verijdeld, toen op tijd een bom werd ontdekt in het bagageruim van een door Israëliërs gehuurde toeristenbus. AP