Wat is er geworden van Jan Foudraine?

Bep de Lange uit ’s-Graveland is benieuwd wat er is geworden is van de „verguisde” bestsellerauteur Jan Foudraine. Deze psychiater schreef in 1971 een protest tegen de medicalisering van de psychiatrie. Van Wie is van hout… werden honderdduizenden exemplaren verkocht.

Jan Foudraine (83) woont in Amsterdam. Hij werkt nog steeds als psychotherapeut, vertelt hij aan de telefoon. Verder verdiept hij zich in het gedachtengoed van mystici en radicale verlichtingsdenkers. En hij schrijft. „Ik zie nog cliënten, maar niet meer zo veel als vroeger; de energie is beperkt.” Die cliënten weten hem via via te vinden (maar hij beschikt ook over een website, foudraine.com). „Mensen kunnen me gewoon opbellen. Ze betalen zelf, ik heb niets van doen met verzekeringen – en trouwens ook niets met de psychiatrie. Ik draag geen witte jas, houd geen dossiers bij, schrijf geen chemische middelen voor. Ik heb alleen een handdruk, dat is mijn chemisch middel.”

Anti-psychiatrie, zo werd zijn stroming vroeger genoemd. „Maar ik was niet anti psychiatrie, ik was anti medicalisering. Ik protesteerde tegen een psychiatrie die onder een medische kaasstolp werd gezet, die van alles een ziekte maakte. Ik keerde me tegen die medische ziektetaal van herstel, genezing, patiënt – alleen al dat woord patiënt!”

Die boodschap van zijn boek Wie is van hout… gaat steeds meer op, denkt hij. „Er wordt nu, zoveel jaar later, hoe langer hoe kritischer gekeken naar de medicalisering van de psychiatrie. De kritiek op het ziektedenken wordt steeds feller. De bevestiging is nabij – al zal niet iedereen dat willen toegeven.”

Foudraine schreef in totaal veertien boeken. Werkt hij nog aan een nieuwe? „Recent ben ik weer aan het schrijven. Ik heb wat handicaps – ik ben bijvoorbeeld gedeeltelijk blind, ik heb een oogziekte, maculaire degeneratie – maar goede vrienden helpen mij. Ik dicteer verschillende van mijn psychotherapeutische avonturen. Alles uit het hoofd; een computer heb ik nog nooit aangeraakt. Het boek zal een vreemde staart worden aan Wie is van hout… Er is heel wat te zeggen, na vijftig jaar.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Arjen van Veelen