Waalre zoekt plek voor 350 ambtenaren

Ambtenaren van Waalre vragen zich af hoe het nu verder moet. Is het archief bewaard? En waar gaan ze werken? En kunnen inwoners zonder paspoort op vakantie?

WAALRE - Een luchtfoto van het uitgebrande gemeentehuis van Waalre gemaakt met de Octocopter, een op afstand bestuurde helikopter. Twee personenauto's zijn in de nacht van dinsdag op woensdag het gemeentehuis ingereden waarna er brand uitbrak. ANP PAUL RAATS
WAALRE - Een luchtfoto van het uitgebrande gemeentehuis van Waalre gemaakt met de Octocopter, een op afstand bestuurde helikopter. Twee personenauto's zijn in de nacht van dinsdag op woensdag het gemeentehuis ingereden waarna er brand uitbrak. ANP PAUL RAATS

Vol ongeloof en onbegrip spreken medewerkers van de gemeente Waalre vanochtend over de brand in hun gemeentehuis. Ze kwamen vanochtend bijeen. Burgemeester De Wijckerslooth sprak hen bemoedigend toe. „We laten ons niet kisten.”

De gemeente Waalre werd gisteren hard getroffen door een gerichte actie op het gemeentehuis. Rond kwart over drie ’s nachts reden twee auto’s tegelijkertijd het gebouw in: een door de vooringang, een door de achteringang. Het monumentale pand vatte vrijwel direct vlam en wordt als verloren beschouwd.

Medewerkers en inwoners vragen zich af hoe het nu verder moet. Juist in de de drukke vakantieperiode ligt het gemeentelijke apparaat stil. Paspoorten en andere documenten lagen in het gemeentehuis weliswaar in een brandvrije kluis, maar dat betekent niet dat ze ook direct beschikbaar zijn. Het pand was in de loop van de ochtend nog niet vrijgegeven door de brandweer. Veel medewerkers zijn dan ook bezorgd. Wat treffen zij aan, als de brandweer het pand straks vrijgeeft?

„Het zal spannend worden als we straks mogen kijken of ons archief bewaard is gebleven”, zegt Eric Waale van de afdeling informatiebeheer. Eigenlijk had Waalre al vakantie, maar net als veel collega’s is hij teruggekeerd om bij te springen. „De klap komt pas na de brand. Iedereen is enorm aangeslagen. Maar we moeten verder, een ambtenaar ben je immers niet van negen tot vijf”, zegt hij lachend.

Gemeenten die worden getroffen door brand of een computerstoring, moeten binnen 48 uur weer operationeel zijn. „De eisen daarvoor liggen vervat in de Paspoortwet en de Archiefwet”, vertelt Jos van de Knaap, lid van het dagelijks bestuur van de Vereniging van Gemeentensecretarissen (VGS). „De eisen zijn streng: ieder jaar krijgen gemeenten inspecteurs over de vloer die bekijken of gemeenten aan de wettelijke eisen voldoen. Zo niet, dan volgt een boete.”

Aan die 48-uursregel kan de gemeente Waalre waarschijnlijk voldoen: de gemeente doet zijn best om in de brandweerkazerne in het naburige dorp Aalst een tijdelijk gemeentehuis operationeel te krijgen. „Een noodoplossing”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Maar zo kunnen burgers wel weer hun paspoorten aanvragen.”

De dag na de brand wordt er druk gespeculeerd over een motief. „Daar willen we ons verre van houden”, zegt de gemeentewoordvoerder. „We zijn druk met het bezoeken van geschikte panden voor ons tijdelijk onderkomen. We hebben immers driehonderdvijftig mensen te stallen, die kun je niet overal kwijt.”

Andere gemeenten schieten Waalre te hulp. Eindhoven stelt ruimte ter beschikking in zijn gemeentehuis. En de Overijsselse gemeente Hardenberg biedt Waalre kantoormeubilair aan – zoals tientallen bureaus en kantoorstoelen. „Gemeenten moeten ook solidair zijn”, vindt Frea Broekman, persvoorlichter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Waalrenaren die op het punt stonden een paspoort te halen voor ze op vakantie gaan, hoeven niet te vrezen, vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. „Voor die mensen maken we een uitzondering. Zo kunnen zij toch zonder problemen op vakantie. Voorzover probleemloos vakantievieren mogelijk is, als je gemeentehuis zo wordt getroffen.”