VU medisch centrum: hiv-preventiepil ook naar Nederland

Foto Reuters/Lucas Jackson

Truvada, een middel om besmetting met het hiv-virus te voorkomen moet ook naar Nederland worden gehaald. Dat bepleit internist-infectioloog van het VU medisch centrum Michiel van Agtmael vanochtend in dagblad Metro.

Het middel wordt in de Verenigde Staten al enkele jaren gebruikt. De pil zou de kans op besmetting met hiv met 44 tot 73 procent verminderen. Van Agtmael wil dat bepaalde hoge risicogroepen toegang tot het middel krijgen als aanvulling op het condoom. Als voorbeelden noemt hij prostituees en hiv-negatieve homoseksuele mannen met een hiv-positieve partner.

Wel zouden zij zich dan nog regelmatig moeten laten controleren op bijwerkingen. Er kleven namelijk wel enkele nadelen aan de pil:

“Het gevaar bestaat dat mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen. Dat de kans op besmetting halveert, betekent nog niet dat je zonder condoom kunt vrijen.”

Ook beschermt de pil niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Verder zouden de nieren en de botten schade oplopen bij langdurig gebruik. De pil kost bijna twintig euro per stuk, daarom is het volgens Van Agtmael de vraag of zorgverzekeraars de pil willen vergoeden.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziekebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt in de krant te verwachten dat het middel in Europa ook verkrijgbaar zal zijn. Toch denkt hij dat het niet voor veel mensen is weggelegd omdat de pil alleen werkt als die heel precies en voortdurend wordt ingenomen.

    • Annemarie Coevert