Opnieuw honderden doden Syrië - hoofd VN dringt aan op snelle resolutie

Satellietfoto van de buurt Qabun in de Syrische hoofdstad Damascus. Op de foto is een rokend gebouw te zien, net als diverse tanks. Foto AP

Opnieuw honderden mensen zijn gisteren omgekomen tijdens de almaar hevig wordende gevechten in Syrië. De VN-Veiligheidsraad heeft de stemming over een nieuwe resolutie tegen Syrië uitgesteld naar vandaag. VN-chef Ban Ki-moon dringt erop aan dat er snel eensgezind moet worden opgetreden.

De Verenigde Naties proberen het last-minute eens te worden met Rusland, bondgenoot van Syrië, over de aanpak van het escalerende geweld in het land. Rusland dreigt wederom de resolutie te blokkeren om de Syrische president Assad af te zetten.

VN-gezant Kofi Annan riep de leden, die er nog niet in slaagden eensgezind op te treden, gisteravond op om extra tijd te nemen om tot een compromis te komen. VN-chef Ban Ki-moon heeft de Veiligheidsraad vanochtend gemaand om vandaag in New York met spoed een eensgezinde beslissing te nemen over Syrië: “De Syrische bevolking heeft nu lang genoeg geleden.”

VS: Assad verliest de controle

Volgens de Verenigde Staten verliest president Assad inmiddels de controle over zijn land. Deze opmerking moet vooral worden gezien in het licht van de onderhandelingen met Rusland over een plan om een algehele burgeroorlog in Syrië te voorkomen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren, nadat president Barack Obama met de Russische president Vladimir Poetin had gebeld:

“De tijd raakt op. We moeten nu gezamenlijk actie ondernemen om de overgang te bewerkstelligen die het Syrische volk verdient.”

Rusland verklaarde na het telefoongesprek dat de Russische visie op de aanpak van de problemen in Syrië nog altijd sterk verschilt van die van de Amerikanen. Het belangrijkste struikelblok is de eis van het Westen dat nieuwe sancties onder Artikel 7 van het Handvest van de Verenigde Naties met militair ingrijpen worden gehandhaafd. Rusland is hier fel op tegen.

Rosenthal: Assad zal opstappen

Toch is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal er vast van overtuigd dat Assad op termijn zal opstappen, zo liet hij gisteravond weten.
Hij wees onder meer op de toenemende strijd in het machtscentrum van het regime, de Syrische hoofdstad Damascus: “Het zijn allemaal tekenen van afbrokkelende macht.”

Gisteren vielen meer dan 200 doden

Secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde daarnaast het hevige geweld dat gisteren plaatsvond in de Syrische hoofdstad Damascus. Het Syrische leger beschiet momenteel vanuit de omringende bergen verschillende wijken in Damascus.

Ten minste 214 mensen, waaronder 124 burgers, 62 soldaten en 28 rebellen zijn gisteren gedood in de gevechten. Honderden inwoners zouden halsoverkop de wijken in Damascus zijn ontvlucht uit angst voor de oplaaiende gevechten.

Zij waren bang voor extra hevige beschietingen van hun districten na de aanslag op hooggeplaatste leden van het Assadregime. Daarbij vielen drie doden, onder wie de zwager van de president, Assef Shawkat.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants werd het regime van Assad met deze aanslag ‘in het hart getroffen’. Roelants:

“Het regime van Assad is echt in het hart getroffen met deze aanslag. [...] De dood van Shawkat raakt echt het regime van Assad omdat hij familie was. En bovendien één van de rücksichtsloze jongens van het regime.”

    • Annemarie Coevert