Valverde wint zeventiende etappe van de Tour

Alejandro Valverde wint de zeventiende etappe van de Tour de France. Foto AFP / Pascal Pavani

Alejandro Valverde heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam weten te schrijven.

De Spanjaard van Movistar kwam solo aan in skioord Peyragudes. Christopher Froome werd tweede, Bradley Wiggins derde. Alle andere toppers uit het klassement verloren opnieuw tijd op de gele trui. Thomas Voeckler verstevigde zijn greep op de bolletjestrui.

De ontsnapping van de dag was er een met drie Nederlanders. Laurens ten Dam (Rabobank) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil) waren woensdag ook al van de partij. Pieter Weening (Orica-Greenedge) liet zich in de Alpen voor het laatst zien. In de vluchtgroep zaten ook Voeckler en Fredrik Kessiakoff, de twee kemphanen in de strijd om de bolletjestrui. Voeckler troefde de Zweed echter keer op keer af en stelde de eindzege in het bergklassement vrijwel zeker.

De kopgroep kreeg echter nooit veel ruimte, want Liquigas controleerde de race. Kopman Vincenzo Nibali probeerde in het begin al voorsprong te pakken op geletruidrager Wiggins, maar door de andere vluchters werd hij uitgestoten omdat de Sky-trein ging rijden. Eenmaal terug in de favorietengroep posteerden Nibali’s mannen zich van voren en hielden de achterstand op ongeveer drie minuten.

Screenshot van de zeventiende etappe van de Tour de France. Bron: letour.frScreenshot van de zeventiende etappe van de Tour de France. Bron: letour.fr

Uit de ontsnapping bleven drie renners van voren over. Movistar-renners Alejandro Valverde en Rui Costa reden samen met Egoi Martinez (Euskaltel) de Port de Bales op, maar al snel bleek Valverde de sterkste. De Spanjaard ging solo verder.

Daarachter was het Cadel Evans die als eerste afhaakte, maar toen Wiggins aan de boom schudde moesten ook Nibali, Jurgen Van den Broeck en Tejay van Garderern afhaken. Wiggins reed samen met Froome naar boven. Froome was de snelste, maar moest op Wiggins wachten waardoor de dagzege naar Valverde ging. Uit de achtergrond sloot Thibaut Pinot nog bijna aan, maar de jonge Fransman kwam net tekort.

Zeventiende etappe: Bagnères-de-Luchon - Peyragudes (143,5km)

 1. Alejandro Valverde in 04u12m11s
 2. Christopher Froome, op 04u12m30s
 3. Bradley Wiggins, op 04u12m30s
 4. Thibaut Pinot, op 04u12m33s
 5. Pierre Rolland, op 04u12m37s

Algemeen klassement

 1. Wiggins (SKY) 78:28:02
 2. Froome (SKY) +2:05
 3. Nibali (LIQ) +2:41
 4. Van den Broeck (LTB) +5:53
 5. Van Garderen (BMC) +8:30
  • Judith Laanen