Vakkundige promoglossy met een flinke portie PvdA

De PvdA brengt naast het verkiezingsprogramma ook een glossy uit. De 12 leest lekker weg, maar steekt te veel veren in eigen stembus.

None

Het is natuurlijk geen tijdschrift. Het lijkt wel een tijdschrift, maar pas op: het is een promoblad. Vakkundig gemaakt, dat wel.

Tijdschriftenmaker Rob van Vuure (ex-Libelle, ex-Margriet, ex-Playboy, ex-Viva, ex-heel veel) heeft een rubriek in de Volkskrant, over tijdschriften. „Als íéts herhaaldelijk blijkt: partijprogramma's worden niet gelezen”, gek dus dat partijen geen glossy maken voor de verkiezingen, schreef hij in mei in die rubriek Bldndktr. En daar is plots de 12. „Eenmalig PvdA-magazine.” Zoiets maken is een eitje, schreef Van Vuure. Gewoon „de speerpunten van je degelijke verkiezingsprogramma” vertalen met „de tijdschrifttechnieken van nu”. Dat heeft Van Vuure zelf dan ook maar gedaan; hij is hoofdredacteur van 12. PvdA-leider Samsom schrijft in zijn voorwoordje dat Van Vuure hem benaderde met het idee. „Hij had er in een column al eens een schets van gegeven.”

Van Vuure heeft natuurlijk gelijk: geen hond leest een verkiezingsprogramma. Nederland Sterker & Socialer, dat zijn (brrr!) 77 saaie grijze pagina’s tekst. Gefinaliseerd door een congres, waarop gediscussieerd wordt over een komma in een zin. Dat is toch niks. 12 is fijner. Zestig pagina’s, niet saai, niet grijs en niet geamendeerd door een afdeling uit Groningen. Het leest lekker weg en je steekt wat op van de PvdA-standpunten. 400.000 exemplaren worden ‘gericht verspreid’ onder partijleden en zwevende kiezers. De naam slaat op de verkiezingsdatum, op 2012 en op, schrijft Samsom, ‘5 voor 12’. Het is ook een gevaarlijke naam... Hoor ik daar iemand ‘zetels’ mompelen?

Dan de inhoud, politiek draait uiteindelijk óók om inhoud. Kan 12 doorgaan voor een echte glossy?

Een fijne glossy heeft een lekker leesbaar, maar niet al te kritisch interview. Mét een BN’er, dóór een BN’er. In 12 is het met Samsom, door Frank Evenblij (van VARA’s DWDD) . „Gedachten-pingpong”, staat pompeus voorop. Aardig gesprek, dat ook in een ander blad had kunnen staan. „Wanneer ben je het allergelukkigst?” „Als we met zijn vieren in één bed Shrek II kijken.” Glossywaardig.

Minder glossywaardig is het interview met lijstduwer Maarten van Rossem: 12 stellingen over Europa. Ja, dat is wel weer gaap. Uitgekauwd thema. Staat niet in een echte glossy. Laat hem lekker zeuren over iets anders, iets leuks! Hoe absurd dat Lenteakkoord wel niet is, ofzo.

Wat wel klopt: een pagina met cijfers. Groot afgedrukt, eronder een toelichting. €24.814: de staatsschuld per Nederlander. 16.115: tweets verstuurd door Diederik Samsom. Geinig en je gaat toch even kijken.

Wat weer niet klopt: sommige koppen. Neem de drie portretjes bij het thema onderwijs (een slimme manier om via jongeren duidelijk te maken wat de PvdA vindt en wil). Bij Valerie Bastiaanse (18) staat de kop ‘Ouderen zijn je vaak dankbaar’. Dat is mooi, want persoonlijk. Bij Thu Nguyen (20) staat: ‘Farmacie wordt onderschat’. Die kop kan hoofdredacteur Van Vuure er niet zelf boven gezet hebben. Waar is de ik? Wie gaat nou een stukje lezen met zo’n kop? Had erboven gezet: ‘Mensen beter maken, dat vind ik mooi’. Dan laat je een iemand aan het woord. Beter gelukt zijn ‘Onze helden in de frontlinie’. Leerkracht, agent en huisarts groot op de foto, in hun handen een bord met naam en beroep erop. Persoonlijk. Echte mensen. Werkt goed, is positief (‘onze helden’) en helemaal PvdA.

Heel erg glossy zijn de ‘twaalfvrageninterviews’ met zes kandidaat-Kamerleden (op paginagrote foto’s natuurlijk). Prikkelendste vraag: noem iemand van een andere partij, die eigenlijk een PvdA’er is. Jetta Klijnsma is echt origineel, anderen noemen een SP’er of GroenLinkser, zij noemt Marja van Bijsterveldt, CDA. Stomste vraag: ‘Beatles of Stones?’, helemaal als die aan Henk Nijboer wordt gesteld, geboren in 1983.

Je moet tegen een flinke portie PvdA kunnen. Het is PvdA voor en na in 12. Ook in die twaalfvrageninterviews: om de haverklap zegt iemand iets over „de sterkste schouders” blablabla. Advies van bldndktr Van Vuure: „Niet alleen maar eigen veren in eigen stembus. Ook zeven mensen waarom ze niet op de PvdA gaan stemmen.” Hoofdredacteur Van Vuure doet het anders. Nergens iemand die niet op de PvdA stemt.

    • Peter Leijten