Uitgelicht

Films

Conspiracy Theory . (Richard Donner, 1997, VS). Mel Gibson speelt in deze thriller een taxichauffeur die overal samenzweringen vermoedt en die we met recht als paranoïde kunnen beschouwen, tot ineens een van zijn theorieën klopt. Dan is hij geen hansworst meer, maar een actieheld en is de film geen psychologische thriller meer, maar een actiefilm. En dan is hij ook nog verliefd op Julia Roberts, die hij van zijn theorieën probeert te te overtuigen. Net 5, 20.30-23.25u.

Batman Begins. (Christopher Nolan, 2005, VS). Na de vrolijke camp van de televisieserie en de uitzinnige vormgeving van de twee Batmanfilms van Tim Burton, koos Christopher Nolan ervoor een realistische Batman (hier gespeeld door Christian Bale) te maken. Die aanpak klinkt door in de decors en in de technische snufjes. Gotham ziet er uit als een plausibele metropool, effecten uit de computer zijn tamelijk spaarzaam gebruikt, en het ontstaan van het vleermuispak en de Batmobiel gaat met meer uitleg gepaard dan in een gemiddelde Bondfilm. Ook het verhaal werd door de maker van o.a. Memento en The Prestige (ook met Bale) onder handen genomen: Batman Begins is eerder een psychologisch drama dan een actiefilm. Werd vervolgd met The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises: vanaf morgen in de bioscoop. Veronica, 20.30-23.10u.

Batman Returns. (Tim Burton, 1992, VS/GB). Ook deze Batman (gespeeld door Michael Keaton) staat alleen in de wereld, maar dat kan net zo goed gelden voor meer Tim Burton-films: zie Beetlejuice of Edward Scissorhands. De net zo eenzame Penguin (Danny DeVito) en Catwoman (Michelle Pfeiffer) zijn de voornaamste schurken in deze tweede Batmanfilm van Burton. Veronica, 23.10-01.35u.

Informatief

Spraakmakende zaken. Spraakmakende Zaken staat deze zomer in het teken van de universele rechten van het kind. Paul Rosenmöller neemt, in samenwerking met o.a. UNICEF, de rechten van kinderen in Nederland en de drie eilanden St. Eustatius, Saba en Bonaire onder de loep. In de eerste aflevering praat Rosenmöller met deskundigen en slachtoffers over kindermishandeling. Een omvangrijk probleem in Nederland: de schattingen variëren van 118.000 tot 160.000 slachtoffers per jaar. Er is veel aandacht voor de signalering van mishandeling, maar wat gebeurt er daarna? En hoe kan kindermishandeling op zo’n grote schaal voorkomen in Nederland? Ned.2, 21.15-22.00u.

Le peuple des oceans. Vierdelige documentaire serie van Jacques Cluzaud en Jacques Perrin over de dieren in de oceanen, van de Noordpool langs de tropen tot de Zuidpool. Elke aflevering belicht één specifieke maritieme biotoop. Aflevering 2 behandelt de zandbanken en het open water voor de kust. Canvas, 21.20-22.15u.

Holland Doc: The betrayal. Als tiener zocht de Noorse filmmaakster Karen Winther haar toevlucht in krakersbolwerk Blitz in Oslo. Ze schrijft een brief waar ze de rest van haar leven spijt van zal houden. Terloops is deze documentaire een venster op de politieke wereld van Oslo, waar halverwege de jaren negentig heftige botsingen plaats vonden tussen jeugdige groepen antifascisten en extreemrechts. Derde in een reeks van negen documentaires rond het thema ‘compassie’. Ned.2, 22.45-23.52u.

Pompeii: Life and death in a Roman town. De uitbarsting van de Vesuvius in 79 AD, die het stadje Pompeï van de ene op de andere dag in as legde, is misschien wel een van de bekendste vulkaanuitbarstingen ter wereld. Dankzij de dikke aslaag werd Pompeii de best bewaard gebleven Romeinse stad. We weten hoe de slachtoffers zijn gestorven, maar hoe hebben ze geleefd? Expert Mary Beard onderzoekt 54 voor de uitbarsting begraven skeletten, om zo meer inzicht te krijgen in het dagelijkse leven in de eerste eeuw na christus. Wat aten ze, welke ziektes hadden ze, en hoe was hun seksleven? BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Studio Sport: Wielrennen Tour de France. Verslag van de 17de etappe: een bergrit van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes. Met als hoogste berg de Port de Balès (1.755 m.), op de tweede helft van de etappe. Rechtstreeks verslag op Ned.1, 12.50-17.35u., en het Tourjournaal op Ned.3, 20.00-20.25u.

Andere tijden sport. Tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988 nam de Jamaicaan Ben Johnson het op tegen de Amerikaanse kampioen Carl Lewis in de 100 meter sprintfinale. In alles waren ze elkaars tegenpolen: Lewis de rustige brave christen, Johnson de wilde stotterende straatkat. Johnson won met de onwaarschijnlijke tijd van 9.79. Twee dagen later was hij naar huis, betrapt op doping. Johnson blikt terug op de race en zijn leven sindsdien. Op Canvas (23.05-00.05u.) komt de ‘vuile sprint van ’88’ ook aan bod in de documentaire The Race van de Brit Daniel Gordon. Ned.1, 22.20-23.00u.